Blog

Western Union in Argentinië

Western Union in Argentinië

Qua budget is Argentinië niet het makkelijkste land om te reizen. Normaal ga je gewoon naar de ATM en pin je genoeg budget om een tijdje door te komen. In Argentinië werkt dit een beetje anders. Dit komt doordat er een immense inflatie is en de Pesos aan de Dollar gekoppeld zijn. Helaas wordt de peso steeds minder waard, maar daar is voor toeristen iets op verzonnen. Ik vertel je hier straks meer over. Belangrijk om vooraf al te weten is dat je vooral Western Union in Argentinië moet gebruiken.

Inflatie

De inflatie in Argentinië is echt enorm. Op dit moment wordt er gesproken van een inflatie van 10% per maand! De jaarlijkste inflatie was zelf meer dan 120%. Dat is gewoon bijna niet te doen voor de lokale bevolking. Lokale bevolking wil dan ook graag dollars hebben in plaats van peso’s. De dollar namelijk een veel stabielere munteenheid. Het probleem is alleen dat er heel moeilijk aan dollars te komen is en dat zodra mensen die hebben, ze meteen alles van de bank afhalen. Dit zorgt ervoor dat de economische crisis steeds erger wordt en steeds meer mensen in armoede moeten leven.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Blue Dollar

De blue dollar rate is de prijs die je krijgt bij het wisselen van euro’s of dollars op straat. Deze munteenheden zijn namelijk giga geliefd en daarom willen mensen ze heel graag hebben. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een markt is ontstaan in het handelen in dit soort munteenheden. Een soort van zwarte markt met als verschil dat de blue dollar rate niet illegaal is. Wil je het meeste geld uit je eigen geld halen, dan is het wisselen op straat de optie die je het meeste geld oplevert. De officiële rate wisselt nog al eens, maar op dit moment is de officiële rate 350 en de blue dollar rate iets meer dan 1000. Oftewel je krijgt bijna 3x zoveel geld.

Om te wisselen heb je meerdere opties. De beste is het wisselen in Calle Flores. In deze winkelstraat staan om de paar meter wel een mannetje die cambio roept. Als je met zijn rate akkoord gaat, dan loop je mee en krijg je je geld gewisseld. Let wel altijd goed op, want ze kunnen je snel oplichten hierbij.

Western Union

Western Union in Argentinië is 1 van de meest gebruikte opties in Argentinië om geld te wisselen. Nu kennen de meeste mensen Western Union vooral vanwege criminelen, maar in Argentinië is het juist een veel gebruikte optie. Maar hoe werkt het? Nou je moet eerst een account aanmaken en vervolgens kun je geld naar jezelf overmaken. Je kiest zelf je bedrag. Vervolgens krijg je een mail met een code en kun je het bedrag op halen in een Westen Union vestiging naar keuze. Uiteraard moet dit wel in het land zijn die je hebt uitgekozen.

Zodra je daar bent loop je gewoon naar binnen en geef je aan dat je geld komt halen. Je geeft je paspoort en de code uit de mail. Vervolgens krijg je nog een paar vragen en kun je tekenen. Hup daar is je stapel geld dan. Let erop dat de meeste vestigingen maar beperkt geld hebben. In Buenos Aires heb je hier geen last van, maar in bijvoorbeeld El Calafate moet je wel op tijd er zijn. Anders kan het zijn dat het geld op is. Kijk dus vooraf hoe laat de vestiging open gaat en reken erop dat je wel even in de rij moet staan.

Ikzelf kreeg in oktober 2023 975 peso’s per euro. Een rate die bijna gelijk was aan die op straat, maar met een stuk minder risico.

Creditcards

Om het nog ingewikkelder te maken heb je ook nog de MEP rate. Dit is een toeristen rate die in het leven is geroepen om toeristen aan te moedigen om geld uit te geven in Argentinië. Mocht je met je creditcard betalen, dan krijg je bijna deze MEP rate. Let er wel op dat ze je in pesos laten betalen en niet in dollar. In het geval van een Visa kaart krijg je meteen de juiste rate. Oftewel je betaald meteen het bedrag wat je volgens de MEP rate zou betalen.

In het geval van Mastercard werkt het iets anders. Je betaald dan gewoon volgens de officiële rate en een paar dagen later krijg je het verschil weer teruggestort. Ik heb dit zelf ook geprobeerd en dit klopt inderdaad. Bij mij duurde het een dag of 4 voor ik het verschil weer terug heb. Ik kreeg ongeveer 920 peso’s per euro.

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven. (Bij een aankoop via de links ontvang ik een kleine commissie).

Conclusie

Zelf zou ik ervoor kiezen om het meeste geld via Western Union in Argentinië op te halen. Dit scheelt echt heel veel geld en is ook nog eens super veilig. De rate die je op straat krijgt is een heel klein beetje hoger (scheelt misschien een euro op 200 euro), maar is wel iets risicovoller. Je weet namelijk nooit of je nepgeld krijgt of dat ze je belazeren. Eventuele duurdere uitgaven zou ik met creditcard doen. Dit scheelt je met een hele stapel geld rondlopen.

Ik heb zelf alleen in Buenos Aires geld opgehaald. Hier is altijd genoeg geld te vinden. Daarnaast heb ik een aantal uitgaven met mijn Mastercard gedaan en dit was ook prima geregeld.

Wil je meer artikelen lezen over Argentinie? Neem dan hier een kijkje:

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on