Blog

Route door Bolivia

Route door Bolivia

Een land wat mij onwijs verrast heeft tijdens mijn wereldreis is Bolivia. Dit land is zo onwijs veelzijdig en heeft eigenlijk alles. Je hebt prachtige steden, maar ook bergen en de Amazone. En wat denk je van natuurlijk Salar de Uyuni, de wereldberoemde zoutvlaktes. Onwijs veel keuzes dus en gelukkig is het land een stuk kleiner dan bijvoorbeeld Argentinië. Ook is het 1 van de best betaalbare landen van Zuid-Amerika. Ook fijn als budget backpacker. Ik deed lang niet alles, maar ik denk dat ik wel een mooie route door Bolivia heb gedaan. Ik deel vandaag deze route door Bolivia samen met een aantal aanvullingen om de reis langer te maken.

Start in La Paz?

De meeste mensen die alleen naar Bolivia gaan, zullen beginnen in La Paz. Dit is helaas niet de meest goedkope optie om op te vliegen vanaf Europa, Mocht je langer weg kunnen, dan is het een optie om te vliegen op Lima, Santiago en Buenos Aires en zo nog een klein stukje van deze landen kunnen meepakken. De route door Bolivia die ik heb gemaakt is in 2 weken te doen. Mocht je daarnaast de aanvullingen willen doen, dan heb je een week of 3 nodig. Dit is dus qua tijd eventueel goed te combineren met bovenstaande opties.

Zelf kwam ik vanaf Chili en begon in met een 3 daagse tocht naar de zoutvlaktes vanaf San Pedro de Atacama in Noord-Chili. Mocht je de route op dezelfde manier willen doen, dan kun je vanaf La Paz een nachtbus nemen richting Uyuni en daarna dezelfde route volgen als dat ik deed. Wil je hem liever andersom doen, dan kan dat uiteraard ook. Je neemt dan aan het einde een nachtbus terug richting La Paz (of een vlucht, dat is ook mogelijk).

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Salar de Uyuni

1 van de hoogtepunten van deze route door Bolivia zijn de zoutvlaktes van Salar de Uyuni. Dit zijn de grootste zoutvlaktes ter wereld en bij iedere reiziger zijn de foto’s en video’s van deze plek wel bekend. Je kunt deze tour vanaf meerdere plekken beginnen. In Bolivia zijn dat Uyuni en Tupiza en vanaf Chili is dat San Pedro de Atacama. Je kunt zowel dagtours als meerdaagse tours doen, maar heb je de tijd dan is een meerdaagse tocht een absolute must!

De meerdaagse tours bezoeken meerdere mooie plekken. Uiteraard de zoutvlaktes zelf, maar daarnaast stop je ook bij meerdere mooie Lagunas. Ook stop je bij verschillende rotsformaties, Lamas en geisers. Eigenlijk alle plekken waar onze tour bij stopte waren heel erg de moeite waard. Stuk voor stuk waren ze echt ongelofelijk mooi, maar daarnaast ook ontzettend anders. Je doet deze tour met een chauffeur in een jeep en maximaal 6 andere mensen. Zelf zat ik in een super leuke groep, maar daar moet je natuurlijk geluk mee hebben.

De zoutvlaktes zelf vond ik onwijs mooi! Ik was er niet in de regentijd, dus het was geen spiegel maar dat maakte het niet minder mooi. Het is zo onwijs uitgestrekt en stil. Denk dat dat het zo speciaal maakt. Ook mochten wij hier de zonsopgang meemaken. Heel mooi!

Na deze tour wordt je afgezet in het centrum van Uyuni. Dit is nou niet bepaald een inspirerende plek, dus de meeste mensen blijven hier maximaal 1 nachtje of pakken meteen de nachtbus. Ik zou zelf voor deze laatste optie gaan. Je reist dan meteen verder naar een mooie stad en verliest geen tijd aan dit troosteloze stadje.

Schattig stadje: Sucre

Na Uyuni neem je de nachtbus naar Sucre. Dit is een leuk stadje om een paar te verblijven. Er is niet mega veel te doen, maar wel heel veilig en chill om even bij te komen naar de Uyuni tour. Veel mensen slaan dit stadje over tijdens hun route door Bolivia, maar wat mij betreft zie je dan wel echt een eentonig deel. Voor Sucre heb je genoeg aan twee dagen om alle bezienswaardigheden te bekijken. Wil je daarnaast nog een hike maken naar een soort kleine Machu Picchu, dan raad ik een dag extra aan. Sucre is daarnaast DE plek om Spaanse lessen te nemen. Het is hier goedkoop en ze spreken hier netjes Spaans (in tegenstelling tot het onverstaanbare Argentinië en Chili). Wil je weten wat je allemaal kunt doen in Sucre? Lees mijn artikel hier.

La Paz

Na een paar heerlijke dagen in Sucre is het weer tijd voor de grote stad. Om in La Paz te komen, neem je het beste een nachtbus. Sowieso zijn nachtbussen echt een uitkomst in Zuid-Amerika. De afstanden zijn groot en de nachtbussen comfortabel. Plus de reis gaat een stuk sneller als je slaapt. La Paz is een grote stad die echt enorm chaotisch. Mensen leven vooral op straat en overal vind je kraampjes. Toch voelt het ook weer een beetje als een dorp, omdat alles wat je wilt doen makkelijk te bereiken is.

Een paar leuke dingen om te doen zijn onder andere de stad verkennen met de Teleferico. Dit zijn de kabelbanen die dwars door de stad te vinden zijn. Niet bedoeld als toeristische trekpleister, maar gewoon als openbaar vervoer voor de lokale mensen. Je kunt een soort ov chipkaart nemen en daarmee een heel rondje door de stad doen. Daarnaast is het leuk om een free walking tour te doen, want daarbij zie je alle andere hoogtepunten van de stad, zoals bijvoorbeeld de Witches markt en de overheidsgebouwen. De tour die ik deed was met Red Cap en boek je hier (in La Paz zijn echt gratis tours niet toegestaan, omdat er dan geen belasting afgedragen wordt. Daarom betaal je een klein bedrag om mee te doen excl. fooi).

Een andere populaire tour om te doen is de mountainbike tocht over de Death Road. Volgens veel mensen een aanrader, vooral door de adrenaline. Onderweg heb je vooral veel stof en niet altijd het beste uitzicht. Een tour naar Death Road kun je over in La Paz boeken. Check vooraf wel even het materiaal. Je wilt namelijk niet dat je remmen het opeens niet meer doen.

Amazone

Naast de zoutvlaktes, is een bezoek aan de Amazone wat mij betreft nog een absoluut hoogtepunt tijdens deze route door Bolivia. Je reis naar de Amazone begint met een nachtbus of een vlucht naar Rurrenabaque. Zelf koos ik voor een bus, niet onwijs comfortabel, want de bussen zijn oud, stoelen zitten niet lekker en er is geen wc. Wel kosten ze maar 10 euro voor een enkele reis. Vluchten zijn minstens 10x zo duur en gaan maar een paar keer per week. Rurrenabaque is niet meteen een super inspirerende plek, maar wel de plek waarvandaan alle tours beginnen.

Qua tours heb je 2 keuzes. De jungle tour of de pampa tour. Tijdens de jungle tour ga je echt de jungle zelf in en leer je meer over bijzondere planten. Ook krijg je spinnen, apen en andere kleinere insecten te zien. Doordat de jungle dichtbegroeid is, is de kans op veel dieren niet heel groot. Wel is het een bijzondere ervaring om te doen. Tijdens de pampa tour ga je meer naar de wetlands en zit je rondom de rivier. Omdat hier veel minder begroeiing is, is de kans op dieren spotten hier onwijs groot! Qua tours kun je zelf kiezen hoeveel dagen je gaat. De meeste mensen doen 3 dagen, maar langer is ook mogelijk en je kunt zelfs de jungle en pampa’s combineren in 1 tour.

Zelf koos ik voor een 3 daagse jungle tour en dat was echt geweldig! Ik kan het iedereen aan raden om te doen. Je voelt je echt heel ver van de bewoonde wereld en krijgt de kans om ontzettend veel dieren te zien. Een kleine greep uit wat ik zag: miereneter, luiaard, kaaimannen, capibaras, anaconda, rivierdolfijnen, apen en heel veel vogels. Ik schreef een uitgebreid artikel over mijn ervaringen die je hier kunt lezen.

Toevoegingen

Mocht je voldoende tijd overhebben, dan zijn er nog een paar leuke plaatsen die je kunt toevoegen. Qua steden is dit Santa Cruz. Dit is de echte hoofdstad van Bolivia en volgens anderen net zo’n leuk stadje als Sucre. Het is er wel een stuk groter maar het voelt er nog steeds dorps en erg gemoedelijk aan. Ook zou je Potosi kunnen toevoegen. Hier heb je niet veel tijd nodig, 1 of 2 dagen is wel genoeg. In Potosi kun je een kijkje gaan nemen in de mijnen. De mijnwerkers werken echt in verschrikkelijk slechte omstandigheden, maar dit is wel goed als een soort van eye-opener.

Wil je liever gaan wandelen, dan heb je daar in Bolivia ook een perfecte plek voor. Neem hiervoor de bus van Santa Cruz naar Samaipata. Dit dorp ligt aan de rand van het Amboro Nationaal Park en is de perfecte plek voor mooie wandeling. Het wordt ook wel het Zwitserland van Bolivia genoemd. In het Amboro park vind je erg veel verschillende natuur. Zo heb je een deel wat meer jungle is en waar je wildlife tegen kunt komen, maar je hebt er ook prachtige bergen. Daarnaast kun je vanaf Samaipata nog een paar andere leuke dagtrips doen. Zo is een bezoekje aan de Las Cuevas watervallen een highlight om te doen. Ook heb je in de omgeving van het dorp meerdere Inca ruïnes om te bekijken.

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven.

Als laatste heb je nog het Sajama National Park. Dit park wordt nog erg weinig door toeristen bezocht, maar zodra het ontdekt wordt dan gaat het hier vast drukker worden. Het Sajama National Park ligt op 4200 meter hoogte en ligt tussen de nog hogere bergtoppen. Het is er erg rustig en je komt hier voornamelijk voor de natuur. Veel is er niet te doen, maar je kunt hier wel echt prachtige hikes maken. Je zou zelfs een vulkaan kunnen beklimmen.

Dit was een voorbeeld voor een route door Bolivia. Ondanks dat het land vergeleken bij zijn buren niet erg groot lijkt, zijn de afstanden enorm. Of niet eens de afstanden, maar meer de reistijden. De weg is niet altijd even best namelijk en snelwegen kennen ze niet echt.

Wil je meer artikelen lezen over Bolivia? Neem dan hier een kijkje:

*Mocht je een bestelling doen bij 1 van de links, dan ontvang ik hier een kleine commissie van

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on