google.com, pub-2673683196913746, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Blog

Doen in Phnom Penh

Doen in Phnom Penh

Cambodja is een klein land in Zuid-Oost Azië en wordt vooral bezocht door de backpackers die van Thailand naar Vietnam reizen of omgekeerd. Weinig reizigers kiezen voor Cambodja als reisbestemming en dat is jammer! Veel backpackers bezoeken daarnaast alleen Siem Reap en het daarbij gelegen Angkor tempelcomplex. Phnom Penh reizen de meeste mensen snel doorheen. Begrijpelijk, want op het eerste gezicht is dit ook niet de mooiste stad. Alleen wel jammer, want je kunt best bijzondere dingen doen in Phnom Penh. Hier liggen allemaal plekken die onwijs veel vertellen over de geschiedenis van het land. Deze geschiedenis heeft tegenwoordig nog heel veel invloed. Veel geleerde mensen zijn namelijk vermoord en dit speelt nu nog steeds een rol. Ik raad dus aan om zeker een bezoekje te brengen aan Phnom Penh voor een dag of 2 en zette voor je op een rijtje de dingen die je kunt doen in Phnom Penh.

Killing fields

Als je je van te voren een beetje verdiept in de geschiedenis van Phnom Penh dan zal je al snel terecht komen bij een hele zwarte geschiedenis. Tijdens de tijd van de Rode Khmer werden er namelijk giga veel mensen gevangen genomen en uiteindelijk vermoord. Vooral mensen die het niet eens waren met het regime, maar ook gewoon willekeurige burgers. Je liep vooral veel gevaar als je kon lezen en schrijven of bijvoorbeeld een bril had. Als je namelijk slim en geleerd was, dan paste je niet in het ideaal plaatje van boeren en arbeiders. Met als gevolg dat de huidige bevolking erg arm is, omdat alle leraren en bijvoorbeeld medici vermoord zijn.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Wil je iets meer te weten komen over deze periode dan kun je naar de Killing fields. Op deze velden werden de meeste mensen vermoord en vind je dan ook massagraven. Deze Killing fields vind je op meerdere plekken, maar de bekendste is Choeung Ek. Deze ligt net buiten Phnom Penh en wordt door veel toeristen bezocht. Het is een speciale plek en er hangt een fijne serene sfeer. Toch komt het verhaal echt mega hard binnen als je luistert naar de audio tour (ook beschikbaar in Nederlands).

Vooral de Killing Tree is echt onwijs heftig om te zien. Tegen deze boom werden baby’s doodgegooid terwijl hun moeders moesten toekijken. Hierna werden zijzelf ook vermoord. Op dit moment hangen er allemaal kleurrijke armbandjes in de boom als mooi herdenkteken.

Tuol Sleng Gevangenis

In Phnom Penh kun je naast een bezoek aan de Killing fields ook een bezoek brengen aan de Tuol Sleng gevangenis. Dit was eigenlijk de eerste plek war de gevangenen heen gingen. Tegenwoordig is het een museum, veel van de oude cellen en spullen zijn bewaard gebleven. Je kunt dit museum op eigen houtje bezoeken of een gids boeken. Een gids verteld je uiteraard nog meer over deze vreselijke tijd, maar zonder kan ook zeker. Er staan veel informatiebordjes die je het verhaal van de gevangeis vertellen. Op deze plek zijn ook nog behoorlijk wat mensen om gekomen, al gingen de meeste mensen door naar de Killing fields. Gelukkig zijn er ook mensen levend uit deze gevangenis gekomen. Helaas worden deze mensen steeds minder, maar dan door ouderdom. Ee aantal van hen zit bij de gevangenis en verkopen bijvoorbeeld boeken.

Tuol Sleng

Stad zelf

De stad zelf is niet bepaald mooi te noemen. Het is eigenlijk gewoon een betonnen vervallen Sovjet stad. Niet echt de moeite waard dus qua architectuur of iets dergelijks. Wel zijn er een aantal bijzondere plekken die wel de moeite waard zijn om te bezoeken. Bijvoorbeeld de Russische markt. Dit is een overdekte markt met echt alles wat je je zou kunnen bedenken. Veel toeristen komen hier niet, maar dat maakt het juist interessant om een keer heen te gaan. Ook kun je een bezoek brengen aan het Royal Palace. Dit paleis is 1 van de mooiste bouwstukken in Phnom Penh. Als laatste ding om te doen in Phom Penh kun je ene bezoekje brengen aan de rivier. Hier komen vooral de locals en wat mij betreft is dat altijd een plek waar je echt wat te weten komt over een land.

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven. (Bij een aankoop via de links ontvang ik een kleine commissie).

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on