Blog

Cahuita National Park

Cahuita National Park

Voorafgaand aan mijn reis door Costa Rica zocht ik waar de mooiste nationale parken zouden zijn. Ik kreeg toen van veel mensen de tip dat ik Cahuita National Park niet mocht overslaan, omdat dit goedkoop is en je hier mega veel dieren kunt spotten. Nu verbleef ik 5 dagen in Puerto Viejo en had ik dus meer dan voldoende tijd om naar het Cahuita National Park te gaan. Sterker nog, ik ging er zelf twee keer heen! Benieuwd naar hoe je er komt, wat je er kunt doen en andere tips?

Hoe kom je er?

Het Cahuita National Park ligt bij het gelijknamige dorpje Cahuita. Dit dorpje ligt ongeveer op een half uur rijden vanaf het veel bezochte Puerto Viejo. Je kunt ook in het dorp Cahuita overnachten, maar de meeste mensen zullen gaan voor een hostel in Puerto Viejo. Vanaf hier reis je heel makkelijk naar de ingang van het park. Vanaf het MEPE busstation rijdt er ongeveer ieder uur een bus naar Limon en deze stopt in Cahuita. Een kaartje kopen kan in de bus zelf of je koopt het bij de ticketoffice.

Mocht je deze bus nemen, dan heb je twee opties om uit te stappen. Het park heeft namelijk twee ingangen. De meeste mensen zullen gaan voor de ingang bij het dorp Cahuita, maar je kunt ook uitstappen bij Puerto Vargas. Dit is de andere ingang. Wil je hier stoppen, dan moet je dat wel even aangeven bij de buschauffeur. Die stopt hier namelijk niet automatisch.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Hoe duur is het?

Zoals de meeste mensen wel weten is Costa Rica behoorlijk aan de prijs. Alle mooie dingen in de natuur zijn niet gratis en de entreeprijs kan best wel flink zijn. Cahuita National Park is daarop een uitzondering. Dit park is namelijk officieel gratis! Wel wordt er een kleine donatie gevraagd en er wordt aangeraden minimaal 5 dollar te geven. Van dit geld wordt het park onderhouden. Vergeleken met de andere parken is 5 dollar natuurlijk niks, dus ik zou dit zeker geven! Overigens geldt dit voor de hoofdingang. Ga je via Puerto Vargas dan schijn je wel entree te moeten betalen, maar dit is ook 5 dollar. Super goedkoop dus voor 1 van de beste parken.

Wil je een gids huren, dan kan dat voor 25 dollar. Je hoeft dit niet van te voren te regelen, want bij de ingang staan er genoeg die je graag mee willen nemen. In principe is een gids niet nodig, maar mocht je echt veel dieren willen zien, dan is dit zeker een goede optie.

Ga je met de bus vanaf Puerto Viejo, dan moet je rekenen op 1000 colonnes. Dit komt overeen met ongeveer 1,90 enkele reis. Bijna niks dus! Zelf had ik voor de terugweg best lang op de bus staan wachten en uiteindelijk kwam er een shuttlebusje die ons voor 1200 wel naar Puerto Viejo wou brengen. Iets van 35 cent meer dus, maar ik had geen zin meer om langer te wachten.

Route

In het Cahuita National Park is maar 1 route die je kunt lopen. Je begint bij de hoofdingang en kunt eindigen bij Puerto Vargas of juist andersom. Mocht je liever weer vanaf de hoofdingang vertrekken, dan kun je naar Punta Cahuita lopen en daar weer via dezelfde weg terug. Onderweg kom je naast de jungle en de vele dieren echt prachtige stranden tegen. Huur je een gids in, dan keer je sowieso halverwege om.

Zelf koos ik ervoor om vanaf de hoofdingang naar Puerto Vargas te lopen. Maar ik weet niet of ik dat zou aanraden. Het stuk bij Puerto Vargas is mooi qua jungle en het is hier veel rustiger ook op de paden, maar ik zag hier eigenlijk weinig dieren in tegenstelling tot het pad vanaf de hoofdingang. Hier zag ik juist heel veel dieren. Wel is het hier wat drukker in het begin, maar als je langzaam loopt, loop je al snel alleen. Ik zou er dus voor kiezen om te beginnen bij de hoofdingang en daarna is het aan jezelf wat je graag wilt.

Dieren

In het Cahuita National Park leven onwijs veel dieren. Sommige zal je makkelijk kunnen spotten en andere kom je bijna nooit tegen. Een voorbeeld hiervan is de Leatherback schildpad. Een onwijs gaaf dier, maar de kans is wel heel klein. De dieren die ik zelf hier heb gezien zijn een luiaard, meerdere apensoorten, wasberen en een agoeti. Daarnaast zijn er prachtige vlinders en reptielen. Het vetste vond ik wel de luiaard die ongelofelijk dichtbij het pad zat. Ik denk dat ik er wel een half uur heb gestaan.

Zelf heb ik geen gids genomen, maar vooral in het begin zie je mensen wel stilstaan en kijken, dan weet je dat je daar ook even een kijkje moet gaan nemen. Mocht je met zekerheid een bepaald dier willen zien, dan is de kans groter als je een lokale gids meeneemt. Vooral de luiaard bijvoorbeeld is erg lastig te spotten.

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven. Alle links zijn affiliate links, ik krijg voor iedere bestelling een klein percentage

Let op

Het Cahuita National Park is een park waar meerdere regels gelden. Dit is niet om te pesten, maar vooral uit bescherming van de dieren. Daarom wordt bij de ingang je tas gecontroleerd en mag je niet alles mee naar binnen nemen. Bijvoorbeeld een snorkelset is streng verboden en krijg je niet mee. Mocht je met de bus zijn, dan heb je een probleem want je mag deze ook nergens achterlaten. Ook mag je geen plastic mee naar binnen nemen. Bijvoorbeeld plastic zakjes moeten weggegooid worden, omdat er anders een kans is dat deze in de natuur belanden.

Wil je graag snorkelen, dan is dit niet op eigen houtje mogelijk. Veel mensen lezen zich van te voren niet in en gaan hier wel vanuit. Wil je snorkelen, dan is dat wel mogelijk, maar alleen met een officiële gids. Je moet namelijk goed weten wat je doet, omdat de zee hier behoorlijk ruig kan zijn. Daarnaast is het ook om het koraal en de dieren te beschermen.

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on