Blog

Doen op Santa Cruz

Doen op Santa Cruz

Santa Cruz is 1 van de drukste eilanden van de Galapagos. Ook is het voor veel mensen het eerste eiland waar ze heengaan. Je vindt hier namelijk ook het vliegveld (officieel op een eiland een 50 meter van Santa Cruz). Net zoals op de andere eilanden is er genoeg te doen op Santa Cruz. Wel iets minder dan op de andere eilanden, maar nog steeds genoeg om een paar schitterende dagen te hebben. Benieuwd naar alle informatie en dus weten wat je kunt doen op Santa Cruz? Alle bezienswaardigheden op een rijtje.

Tortuga Bay

Santa Cruz heeft in tegenstelling tot bijvoorbeeld Isabela geen stranden bij het dorp. Er zijn sowieso niet heel erg veel stranden en voor deze stranden moet je ook iets meer moeite doen. Dit is het wel zeker waard. Ik zou aanraden om naar Tortuga Bay te gaan. Dit is het mooiste strand van Santa Cruz en misschien wel het mooiste strand van de Galapagos eilanden. Om bij Tortuga Bay te komen moet je een minuut of 50 lopen door een mooie omgeving. Het is alleen een voetpad en loopt dwars door het binnenland heen. Mooi om te zien, maar wel erg warm. Neem vooral ook genoeg water mee. Hierna kom je uit bij een erg groot strand. Dit strand is prachtig om te zien, maar helaas niet geschikt om te zwemmen. Er staat namelijk teveel stroming.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Je kunt wel een mooie wandeling over dit strand maken en dat zou ik zeker doen. Aan het einde liggen allemaal iguanas te zonnen en dat is een mooi gezicht zo op het witte zand. Aan het einde van het eerste strand heb je een soort tussendoorgang en kom je bij Tortuga Bay uit. Dit is een soort van baai en het water is hier erg rustig. Perfect dus om te zwemmen en te snorkelen. Ook is er best wat schaduw en dat is fijn, want de zon is erg sterk hier bij de evenaar in de buurt. Tortuga Bay is de plek om dieren te zien op Santa Cruz. Ondanks dat het water soms wat troebel is, kun je wel veel verschillende dieren spotten. Zo zag ik bijvoorbeeld een kleine hamerhaai en ook blacktip haaien. Ook Sting Rays zijn makkelijk te zien en af en toe komt er ook een schildpad voorbij zwemmen. Erg bijzonder om mee te maken.

Mocht je liever niet willen lopen, dan heb je ook de mogelijkheid om een boot te nemen voor 10 dollar enkele reis. Deze boten vertrekken op verschillende tijden gedurende de dag. Op de heenweg vertrekken ze vanaf een kleine pier en zijn tickets daar te koop. Op de terugweg kun je ze kopen bij een vrouwtje die over het strand loopt en af en toe iets over vertrektijden roept.

Laguna Las Ninfas

Een leuke uitstapje om op dag 1 te doen is een bezoekje brengen aan Laguna Las Ninfas. Deze Lagoon ligt in het dorp zelf en is maar een minuut of 5 lopen. Ook heb je hier niet mega veel tijd nodig, want helaas zijn ze bezig met de boardwalk en kun je niet helemaal rond gaan. Toch is dit 1 van mijn favoriete plekken van Santa Cruz. Waarom? Nou het is er mega mooi en vooral ook erg stil. Er zijn af en toe wel andere mensen, maar ook heel vaak ben je hier alleen. Omdat het wat verder van de weg afligt hoor je dan alleen het geluid van de vogels. Heerlijk om even uit te rusten of je hoofd leeg te maken. Je kunt hier ook wel echt mooie dieren zien, want meestal zwemt er wel een schildpad voorbij die opeens zijn koppie boven water uitsteekt.

Darwin Centre & Turtles

Darwin is natuurlijk de ontdekker van de Galapagos eilanden en hij ontdekte hier bijzonder dieren. Hierover ontwikkelde hij later natuurlijk de Darwin Theorie. Een theorie die nog steeds levend is. Om meer te weten te komen over Darwin zelf en zijn theorie kun je een bezoekje brengen aan het Darwin Centre. Niet mega groot, maar wel met een interessante collectie over Darwin en de diersoorten hier op het eiland. Het Darwin Centre vind je door de kust een stukje af te lopen naar links. Dit centrum is gratis te bezoeken en is dan ook een aanrader om te doen.

Bij het Darwin Centre zit ook een schildpadden centrum. Deze is tegenwoordig helaas alleen met de gids te bezoeken en dit kost 10 dollar. Deze gids laat je de verschillende schildpadden zien die hier op het centrum leven en verteld meer over de manier waarop ze de wilde schildpadden proberen te beschermen. Je krijgt hier best wel uitgebreide informatie. Wil je liever de dieren in het wild zien, dan kun je een bezoekje aan de lavatunnels combineren met de hooglanden. Hier lopen de landschildpadden gewoon in het wild. Ga je naar Isabela, dan is een bezoek aan de Wall of Tears aan te raden. Hier kwam ik onderweg meerdere schildpadden tegen. Wil je zeeschildpadden zien, dan kan dat op eigelijk alle snorkelspots wel.

Las Grietas

Mocht je de warmte even zat zijn, dan kun je naar Las Grietas gaan. Dit zijn 2 rotsformaties met een kloof ertussen waar water in staat. Er is niet mega veel wildlife, maar dit is wel de plek om heerlijk te zwemmen. Voor een bezoekje aan Las Grietas trekt je het beste ongeveer een halve dag uit. Om er te komen neem je eerst een watertaxi vanaf de pier voor een dollar. Na een ritje van een paar minuten stap je uit aan de overkant van de baai. Hier moet je nog een minuut of 20 lopen om bij Las Grietas te komen. Onderweg kom je ook nog langs het Duitse strand (ja vraag mij niet waarom), maar mocht je al bij Tortuga Bay zijn geweest, dan is dit niet heel bijzonder. Bij Las Grietas mag je helaas niet meer gratis naar binnen. Dit was tot een paar jaar geleden wel zo, maar nu moet je voor 10 dollar een gids huren.

Deze gidsen vertrekken ieder uur om half. Oftewel zorg ervoor dat je net daarvoor aanwezig bent, want ander kun je een flinke tijd wachten. Er zijn Engelse en Spaanse tours, die elkaar afwisselen. Het is alleen niet helemaal duidelijk wanneer welke vertrekt. Sterker nog, het is sowieso al lastig te vinden toelaat er überhaupt een tour vertrekt. De tour duurt ongeveer een half uur tot 3 kwartier en tijdens deze wandeling verteld de gids je alles over de omgeving, maar ook over de planten die hier groeien en de verschillende dieren. Daarna kom je aan bij de kloof zelf en heb je ongeveer een half uur om te zwemmen. Het werd mij niet helemaal duidelijk of je er daarna ook echt uitgestuurd wordt, maar een half uur is in principe genoeg. Het kan er best druk zijn vooral in de weekenden, dus klim vooral over de rotsen om naar het tweede deel te komen. Hier is het vaak een stuk rustiger.

Lavatunnels

Een dagtrip die je zelf kunt regelen of via een tour kunt doen is een bezoek aan de lavatunnels en de highlands. Via een tour wordt alles voor je geregeld, maar je kunt ook een taxi nemen die je naar beide plekken brengt en onderweg op je wacht. Tijdens een bezoekje aan de highlands zie je vooral een totaal andere natuur dan je aan de kust vindt. Het is hier veel groener en een stuk minder droog. Je bezoekt de highlands vooral om een indrukwekkende landschildpadden vrij te zien rondlopen.

Daarna breng je een bezoekje aan de lavatunnels bij Bellavista. Dit is een soort van grot waar je doorheen kunt lopen. Je vindt dit soort tunnels bijna nergens, dus best bijzonder om te doen. Wel is het niet super veilig en raad ik aan je eigen hoofdlampje mee te nemen. Het kan namelijk soms best wel krap zijn en mega donker. Zelf heb ik beide plekken niet bezocht. Ik had namelijk al wilde landschildpadden gezien op Isla Isabela en grotten zijn niet perse mijn favoriete plek om heen te gaan. Mocht je Isabela bezoeken, dan zou ik alleen naar de lavatunnels gaan als je voldoende tijd hebt op Santa Cruz.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Tours

Santa Cruz heeft net zoals de andere eilanden meerdere tours die je kunt boeken. Toch is het het eiland waar de minste tours worden gedaan. Dit komt vooral omdat tours best aan de prijs zijn en de tours op Isabela en San Cristobal zijn gewoon meer de moeite waard. Tours die regelmatig gedaan worden zijn die naar de Lavatunnels en de Santa Fe tour. Hierbij ga je op een paar plekken snorkelen op zoek naar wildlife. Wil je andere onbewoonde eilanden bezoeken dan kan dat ook vanaf Santa Cruz. Zo kun je naar Bartolome eiland en North Seymour. Helaas zijn deze tours best wel prijzig en kiezen mensen er dan eerder voor om een meerdaagse cruise te doen waarbij je ook langs deze plekken gaat. Bij eigenlijk alle tours geldt dat je met de boot naar het eiland gaat, daar wat kunt rondwandelen opzoek naar dieren en daarnaast ga je naar meerdere snorkelspots.

Wil je meer artikelen lezen over de Galapagos Eilanden? Neem dan hier een kijkje:

*Ik heb alles uit eigen zak betaald, wel zijn er links op deze pagina waarvoor ik een kleine commissie krijg

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on