Blog

Mullerthal trail route 2

Mullerthal Trail route 2

Dichtbij huis en toch onwijs anders. Luxemburg ligt op maar 3 uur rijden, maar toch kom je qua natuur in een totaal andere omgeving uit. Denk aan enorme rotsblokken die soms zo dichtbij elkaar staan dat je er nog maar nauwelijks tussendoor kunt, maar ook prachtige uitzihten over het heuvelland. Echt een aanrader dus voor een korte vakantie. Een paar weken geleden ging ik zelf naar Luxemburg en liep ik hier de Mullerthal trail route 2. Een prachtige meerdaagse trekking in de buurt van Echternach in Luxemburg. Een verslag van deze Mullerthal Trail route 2.

De Mullterhal trail

De Mullerthal Trail bestaat uit 3 verschillende routes, namelijk 1,2 en 3. Ook zijn er meerdere extra rondes te vinden. Deze trails kun je vinden in Luxemburg en spelen zich af rond Echternach en het Mullerthal gebied. Dit gebied staat vooral bekend als Klein Zwitserland en dat is niet voor niets. Het is hier werkelijk prachtig! De meeste mensen doen 1 of meerdere routes en veel doen dit als een trekking. Oftewel ze slapen onderweg op campings en nemen al hun spullen met zich mee. In totaal zijn de routes zo rond de 38 kilometer per route, maar vergis je niet. De routes hebben namelijk behoorlijk wat hoogteverschil waardoor het toch best pittig is. Iedere route heeft zijn eigen charmes. De Mullerthal Trail route 2 staat vooral bekend als de route met de rotsformaties. Ook is het voor velen de mooiste route van de 3.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Starten in Echternach

Afgelopen nacht heb ik overnacht op de camping in Consdorf en dus loop ik in de ochtend vanaf daar richting de bushalte. Het plan is namelijk om te starten in Echternach. De bus stopt op het busstation en vanaf daar is het een minuut of 10 lopen naar het beginpunt van de Mullerthal trail route 2. Vanaf het beginpunt loopt de route meteen flink bergop. Niet heel erg, maar wel even wennen. Gelukkig vlakt de route al snel wat af en loop je door de bussen. Onderweg schijnt er een uitkijkpunt te zijn, dus daar moet ik zeker naar toe. Vanaf dit uitkijkpunt heb je een mooi uitzicht over Echernach. Zeker de moeite waard dus om een extra stukje te klimmen. Ook zie je de eerste bekende rotsen al opdoemen. Dit is waar Luxemburg, het Mullerthal en route 2 om bekend staan.

De route loopt vervolgens heel lang rechtdoor. Je loopt voornamelijk door het bos en af en toe kom je wat medewandelaars tegen. Ook heb je hier genoeg mooie rotsen om te zien. In de buurt van Berdorf kom je het bos uit en loop je eerst een stuk langs de weilanden om vervolgens het dorp te doorkruisen. Nu is Berdorf niet mega groot, maar toch loop je wel een stukje tussen de bebouwing. Hierna loopt de route weer door de bossen en kom je steeds meer mooie stukjes tegen. Wel wordt de route ook wat drukker met voornamelijk mensen die hun auto hebben geparkeerd en een korte wandeling maken. In mei was het hier prima te doen, maar ik kan mij voorstellen dat het in het hoogseizoen wel drukker kan worden. Je blijft verder deze weg vervolgen tot je vlakbij Mullerthal bent.

Mullerthal

Vlak voor je Mullerthal inloopt staat er opeens een omleidingsbord. Eigenwijs als ik ben loop ik gewoon door en dat blijkt prima te kunnen. De weg daarna is wel afgesloten, maar de route slaat vlak daarvoor linksaf. Je loopt hier een ruime tijd langs de rivier en komt uiteindelijk uit bij een waterval. De Mullerthal waterval. Dit is een bekende fotoplek, dus hier was het behoorlijk druk. Gelukkig merk je hier vrij weinig van als je de weg oversteekt en de route meteen weer begint te klimmen. Je loopt hier weer een ruimte tijd door het bekende Mullerthal gebied. Ook kom je onderweg een paar keer een rotsenpartij tegen die behoorlijk smal en donker zijn. Ik paste er net tussendoor met mijn kleine rugzak gelukkig. Nu waren deze nog te doen, maar morgen staan er nog meer op het programma en dan een stukje heftiger.

Kamperen in Consdorf

De route wisselt het laatste stuk vooral tussen klimmen en weer wat dalen, maar uiteindelijk kom je beneden uit en loop je een stuk parallel met de weg. Hier ligt een parkeerplaats waar e heel goed kunt parkeren. De route loopt langs de parkeerplaats verder, maar ik sla linksaf. Hier bovenaan de heuvel ligt namelijk mijn camping. Een flinke klimmetje later zit ik dan uitgeteld op mijn campingstoel. Het was een mooie eerste dag, maar we pittig. Qua kilometers valt het wel mee, maar het is nauwelijks vlak. Vooral het klimmen kost je ongelofelijk veel energie, dus de rest van de dag wordt er alleen nog gekookt en verder vrij weinig meer gedaan. Op naar dag 2!

Mullerthal Trail route 2

Een doolhof tussen de rotsen

Dag 2 start vanaf de camping. Ik twijfel even of ik vanaf Echternach wil starten, maar het liefst loop ik echt een rondje. De dag begint dan ook met de afdaling naar de doorgaande weg vanaf de camping. Dit was gister mijn eindpunt. Vanaf hier loopt de route langere tijd over brede wandelpaden in het bos, maar ik weet wat er straks nog gaat komen. Na een afslag naar rechts en wat klimmen kom ik dan ook aan bij de eerste doorgang tussen de rotsen. Het is hier mega donker en echt onwijs smal. Stiekem vind ik het toch ook wel een beetje scary. Wat als ik vast kom te zitten? Gelukkig wist ik van te voren dat het donker zou zijn, dus heb ik een hoofdlampje mee. Ook loop ik maar met een rugzak van 20 liter, dus met wat grof geweld past die prima overal door.

Daarna is het op voor het tweede deel. Dit is nog een lange doorgang, maar dan ook met een trap erin. Je hoeft deze overigens niet te doen, je kunt ook gewoon rechtdoor de weg vervolgen. Alleen hoort dit wel echt bij het Mullerthal en zou ik aanraden om gewoon deze kleine extra ronde te doen. Na deze doorgang is het klaar met de echte rotsen. Wel loop je nog een flink stuk door het bos en kronkelt de route wat langs mooie stukken. Prima te doen en het valt vandaag wat meer mee met klimmen. Gister was dat echt wel een stuk meer.

Opeens zie ik in de verte een stuk weiland. Vanaf hier zit het grootste deel in het bos erop. Je laat ook de rotsen achter je. De route loopt nu een flink stuk tussen de weilanden door en stiekem vind ik het wel heel fijn om ook uit het bos te zijn. Begrijp mij niet verkeerd, de rotsen en bossen zijn echt prachtig. Alleen ik ben ook wel echt iemand van de glooiende landschappen en die vind je veel in het volgende deel.

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven. (Bij een aankoop via de links ontvang ik een kleine commissie).

Na dit stuk ga je wel weer het bos in, maar dat is prima. Je loopt nu richting Scheidgen. Heel veel van het dorp ga je niet zien, want al vrij snel loop je weer via het bos. Je hebt hier nog wel behoorlijk wat klimmen en dalen, maar gaat ook af op je eindpunt. Dit stuk vond ik wel best lang duren, want je bent moe en hoopt er bijna te zijn. Alleen krijg je dan opeens nog een paar flinke klimmen. Gelukkig komt ook hier een eind aan en zie je in de verte Echternach al liggen. Je loopt hier weer een stukje over dezelfde weg als op dag 1 (maar dan de andere kant op) en dan ben je op het eindpunt! De Mullerthal trail route 2 is klaar.

Parkeren, overnachten en openbaar vervoer

Zelf heb ik mijn auto op de camping geparkeerd, dus daar heb ik weinig ervaring mee. Wel zijn er in de buurt van de route genoeg parkeerplaatsen te vinden, dus mocht je ergens willen starten, dan kan dat zeker. Qua overnachten kun je op meerdere plaatsen terecht. Ik zat op camping La Pinede in Consdorf. Consdorf ligt namelijk middenin de route. Mocht je liever willen overnachten in Echternach dan heb je camping Officiel en ook in Berdorf heb je een camping. In eerste instantie was mijn plan om in Mullerthal te overnachten, maar die camping is helaas al geruime tijd gesloten. La Pinede beviel mij prima en er is genoeg plek voor tentjes.

Het openbaar vervoer in Luxemburg is goed geregeld en het mooiste is: Het is helemaal gratis! Ja je leest het goed. Al het openbaar vervoer in heel Luxemburg is gratis. Er rijden geregeld bussen en dus kun je makkelijk vanaf je camping naar beginpunt of andersom reizen. Let er wel op dat aan het einde van de middag er wat minder bussen rijden. Ik moest daarom bijna 40 minuten wachten.

Andere wandeltochten lopen? Ik liep al onder een aantal etappes van het Pieterpad en de Dutch Mountain trail

Wil je meer artikelen lezen over wandelingen? Neem dan hier een kijkje:

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on