Blog

Lagazuoi meer

Wandeling Lagazuoi meer

De Dolomieten is 1 groot wandelparadijs en je kunt je hier dan ook weken vermaken met de mooiste hiken. Daarnaast heb je ook nog een flink aantal prachtige meren in dit gebied. Dus waarom deze beide niet combineren? Ik koos voor een wat minder bekend meer, namelijk Lago Lagazuoi oftewel het Lagazuoi meer. Waarom? Vooral omdat ik het een paar dagen eerder op de borden had zien staan en nieuwsgierig was? Maar is het Lagazuoi meer een aanrader? Jazeker!

Startpunt

Je kunt op meerdere punten starten. Zo kwam ik zelf een bordje tegen tijdens de wandeling naar de Fannes hut, maar je kunt ook van andere punten beginnen. Omdat ik zelf verbleef op Camping Sass Dacia (aanrader!) ben ik begonnen vanaf daar. Mocht je met de auto gaan, dan kun je hier gratis parkeren op de openbare parkeerplaats net naast de ingang. De wandeling neemt wel een paar uur in beslag, dus je kunt ook je auto iets dichterbij parkeren voor een paar euro. Daarvoor navigeer je naar de hut Capanna Alpina. Vanaf hier duurt de tocht gemiddeld zo n 1,5 tot aan het Lagazuoi meer. Let op, het is best een pittige wandeling, want tot aan het meer is het nauwelijks vlak en stijg je behoorlijk veel in een korte tijd.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Onderweg kun je eventueel een korte tussenstop maken bij Refugio Scottoni. Dit is zo ongeveer op de enige plek van de wandeling waar het een paar honderd meter vlak is. Daarna begin je weer aan een flinke klim. Vooral het laatste deel is ook best pittig met stijle stukken en loszittende stenen. Zorg er daarom voor dat je goede wandelschoenen aan hebt en het liefst ook met wandelstokken loopt.

Lagazuoi meer

Het Lagazuoi meer is in tegenstelling tot de bekendere meren van de Dolomieten (zoals bijvoorbeeld Lago di Braies) een stuk kleiner. Wel heeft dit meer ook een prachtige groenachtige heldere kleur. Echt super mooi om te zien. Meestal is het hier erg rustig, dus neem ook zeker iets te eten mee om aan de rand van het meer te gaan picknicken (let op: leave no trace). Wat mij betreft is dit niet het mooiste meer van de Dolomieten, maar mocht je een dag over hebben, dan is het toch een leuke tocht om te doen.

Andere wandelingen

Heen en terug naar het Lagazuoi meer ben je vanaf Sass Dacia ongeveer een uur of 2,5 – 3 onderweg. Wil je liever een langere wandeling doen, dan kan dit zeker. Je kunt namelijk nog een stuk doorlopen richting de Fannes hut en dan via Col de Locia weer terug richting de camping gaan. Dit heb ik zelf niet gedaan (het stuk naar Col de Locia wel), maar als ik het zou doen, dan zou ik het omdraaien. Eerst de col op (ook een pittige klim) om vervolgens een prachtig mooie vallei door te lopen. Daarna begin je weer te klimmen over een bergpas om vervolgens weer flink te dalen. Je hebt hier een prachtig uitzicht vanaf boven over het Lagazuoi meer.

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven. (Bij een aankoop via de links ontvang ik een kleine commissie).

Lagazuoi is vooral bekend om de berg en de tunnels die zich hier bevinden. Deze zijn te bereiken via de kabelbaan de berg op en vervolgens een wandeling. Deze bekende plek kun je combineren met het gelijknamige meer. Je moet dan wel rekenen op een lange dag wandelen. Maar de route door de tunnels schijnt echt zeer de moeite waard te zijn! Check wel even van te voren of de kabelbaan gaat, want anders is het wel een erg lange dag.

Andere wandelingen in de buurt zijn bijvoorbeeld die naar Lago die Valparola. Deze deed ik ook en komt binnenkort een verslag over.

Wil je meer artikelen lezen over de Dolomieten? Neem dan hier een kijkje:

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on