Blog

Lago di Braies

Bezoek Lago di Braies

De Dolomieten is een prachtig gebied om naar toe te gaan. De meeste mensen gaan hier voor twee redenen naar toe: de bergen en de meren. Beide zijn ook absoluut beeldschoon. Qua meren heb je veel keuze, maar er zijn een paar bekende meren die zeker het bezoeken waard zijn. Eén van de meest bekende is Lago di Braies (ook wel de Praiser Wildsee genoemd). Dit meer heb je vast al eens in foto’s voorbij zien komen. Een prachtig bergmeer, met een paar houten bootjes erin. Wat mij betreft is Lago di Braies één van de hoogtepunten die ik had tijdens een roadtrip door de Dolomieten en ik zou dan ook zeker aanraden om hiernaartoe te gaan!

Wanneer heen?

Lago di Braies is onwijs populair en kan daarom ook best wel druk zijn. Niet heel erg, maar als je mooie foto’s wil maken is dat niet fijn. Daarom is het zaak om vooral vroeg heen te gaan. Ik was er zelf om 7 uur en toen was het nog rustig, maar rond een uur of 8 begon het echt al een stuk drukker te worden. Mocht je daarom niet al te ver uit de buurt zijn, dan zou ik ervoor kiezen om er rond een uur of 7 te zijn. Dan heb je nog alle rust en stilte rondom het meer. Rond een uur of 8 gingen de roeibootjes het meer op, ook een mooi gezicht, alleen het water is dan natuurlijk niet mooi strak meer. Wil je een foto met weerspiegeling, dan moet je die dus voor 8 uur maken. Mocht je een camper hebben, dan kun je er ook voor kiezen om hier te overnachten. Dan ben je de volgende dag sowieso één van de eersten.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Daarnaast zit er een verschil in het voorseizoen of hoogseizoen. In het hoogseizoen (van 10 juli t/m 10 september) is het namelijk een stukje moeilijker om bij Lago di Braies te komen overdag. De weg naar het meer is dan namelijk afgesloten vanaf 9.30. Dit betekend dat je veel verder op moet parkeren en vanaf daar met een shuttlebus moet gaan. Er is een uitzondering, maar daar straks meer over.

Parkeren

Parkeren bij Lago di Braies kan een uitdaging zijn, maar als je er vroeg genoeg bent dan is het geen enkel probleem. Er zit wel een verschil in welk seizoen je een bezoek breng aan dit prachtige meer. In het voorseizoen kun je gewoon richting de parkeerplaats rijden en een plekje uitzoeken. Meestal is er voor een uur of 9 meer dan genoeg plek. Kom je later, dan heb je het risico een parkeerplaats verder te moeten nemen, dit is dan ook meteen een stukje verder lopen. Je hebt meerdere parkeerplaatsen, maar nummer 3 en 4 zijn de meest fijne. Deze liggen namelijk op 2 minuten lopen van het meer. Voor parkeerplaats 4 kun je vooraf een reservering maken (niet nodig in het voorseizoen) of gewoon naar binnen rijden en na afloop betalen met je kaartje bij een automaat. Het eerste kwartier is hier gratis. Parkeer je bij P3 dan betaal je voor een dag 7 euro. Als je heel vroeg komt dan kan het zijn dat er bij P3 nog niemand staat. Geen probleem, je kunt gewoon parkeren en als je weggaat komt er vanzelf iemand naar je toe om af te rekenen.

Ga je in het hoogseizoen (van 10 juli t/m 10 september) dan gaat het helaas iets anders. Tot 9.30 is er niks aan de hand en kun je precies hetzelfde doen als in het voorseizoen. Na 9.30 is het niet meer mogelijk om richting het meer te rijden. Om de natuur te beschermen wordt de weg naar het meer dan namelijk afgesloten van 9.30 tot 16.00. Je kunt dan of verderop parkeren en een shuttle nemen of vooraf een ticket reserveren. Met dit ticket mag je wel richting de parkeerplaats. Een ticket voor P3 kost online ook 7 euro en boek je hier. Wil je op P4 staan dan zijn er alleen combinatietickets. Deze kosten 40 euro per auto , maar hierbij krijg je wel een voucher van 20 euro om bij restaurants te besteden. Deze tickets boek je hier.

Doen

Het belangrijkste wat je kunt doen bij Lago di Braies is natuurlijk genieten van het prachtige meer. Hou je van foto’s maken, dan is dit ook zeker de perfecte plek voor jou! Daarnaast is het mogelijk om een rondje rond het hee meer te lopen. Dit is zeker een aanrader, want het is hier iets rustiger en je krijgt het meer vanuit verschillende perspectieven te zien. Wil je een wandeling rond het meer maken, dan ben je hier ongeveer 1 tot anderhalf uur mee bezig. De hike is niet echt moeilijk, maar er zitten wel wat trappen en obstakels in. Helaas is het dus niet mogelijk om hier met een kinderwagen te lopen. Onderweg heb je halverwege een toiletgebouw zitten, dus dat is ook heel fijn. Ook zijn er regelmatig bankjes om even rust te nemen of om iets te eten.

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven. (Bij een aankoop via de links ontvang ik een kleine commissie).

De meest bekende foto’s van Lago di Braies zijn die met de weerspiegeling van de bergen op het water en op de voorgrond de steiger met de houten bootjes. Deze bootjes kun je ook huren. wees er alleen wel op voorbereid dat er niet heel veel bootjes zijn en dat je dus vroeg moet zijn (of lang in de rij staan om te wachten tot er een bootje terugkomt. Op de meeste blogs lees je dat de bootjes pas rond een uur of 9-10 te huren zijn, maar ik was er een aantal weken terug in het voorseizoen en toen gingen de eerste bootjes al rond 8/8.15 het meer op. Kijk dit dus altijd even van te voren goed na. Een bootje kun je al huren vanaf 50 euro voor een privéboot en 15 euro voor een gedeelde boot (voor een half uur).

Wil je echt een bijzonder foto maken, dan kun je ook de steiger bij het boothuis afhuren. Dit gebeurd voor openingstijd en zo heb je de perfecte locatie voor jezelf alleen. Helaas hangt hier een behoorlijk prijskaartje aan van 400 euro (of 200 euro als je de locatie wil delen). Niet echt iets voor de hobbyfotograaf dus.

Wil je meer artikelen lezen over de Dolomieten? Neem dan hier een kijkje:

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on