Blog

Route door Maleisië

Route door Maleisië

Malesië is een perfect land om naar toe te gaan om te backpacken. Waarom? Omdat Kuala Lumpur een goedkoop vliegveld is om op te vliegen en daarnaast is het makkelijk te combineren met andere landen. Ook is het ook nog eens een prachtig en heel veelzijdig land. Maleisië is het een makkelijk land om naar toe te gaan als je weinig reiservaring hebt. Het is namelijk in tegenstelling tot andere Aziatische landen een stuk beter georganiseerd en veel meer westers (wel Islamitisch, iets om rekening mee te houden).Maleisië bestaat uit twee delen, het vaste land en Borneo. Je kunt deze twee combineren, maar de meeste mensen kiezen voor 1 van beide. Zelf deed ik alleen het vaste land. Maar wat kun je allemaal doen en waar moet je heen? Ik heb daarom mijn route door Maleisië op een rijtje gezet. Daarnaast heb ik nog een aantal aanvullingen, zodat je zelf een ideale route door Maleisië kunt samenstelen.

Kota Bharu

Mijn eigen reis door Maleisië was onderdeel van drie maanden backpacken door Azië. Ik pakte daarom de trein vanuit Bangkok naar de grens met Maleisië. Vanaf daar was het een klein stukje lopen tot de grensovergang en daarna richting het busstation. Bij dit busstation gingen er regelmatig bussen richting Kota Bharu. Deze plaats is het uitgangspunt voor een trip richting de Perhentian Islands. In Khota Bharu werd het ticket van de boot geregeld en we zochten uit hoe de bus ging. Ook is er iedere avond een nightmarket waar je heerlijke gerechten kunt krijgen. In Kota Bharu valt meteen op hoe anders dit land is. Alle gebouwen zijn in een keer wit en overal staan moskeeën. Ook is de kledingstijl op straat anders en voelt het veel rijker aan dan bijvoorbeeld Thailand.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Perhentian Islands

De Perhentian Islands zijn twee eilanden (Besar en Kecil) die je voor de oostkust van Maleisië vindt. Je komt hier door een ferry (meer soort speedboot) te nemen vanaf Kuala Besut. De meeste reizigers zullen hiervoor overnachten in Kota Bharu en vanaf daar een bus of een taxi pakken naar de haven. Vervolgens moet je de keuze maken of je naar Besar of Kecil gaat. Besar is het duurdere eiland met prachtige resorts. Iets meer aan de prijs dus, maar ook meteen een stuk rustiger. De meeste backpackers kiezen voor Kecil. Hier is het goedkoper, heb je meer hostels en is er meer feest. De meeste feesten worden gehouden op Long Beach, dus mocht je daarop uit zijn, dan overnacht je het beste aan deze kant van het eiland. Wil je liever iets meer rust, dan kun je naar Coral Bay gaan. Dit ligt precies aan de andere kant van het eiland. Het is hier ook druk en toeristisch, maar niet zo lawaaierig als Long Beach. Zelf koos ik voor de rustigste plek op het eiland: D’Lagoon. Echt een paradijsje om naar toe te gaan.

De Perhentian Islands zijn vooral om lekker te snorkelen en op het strand te liggen. Verder is er vrij weinig te doen (afgezien van feestjes). Heerlijk om dus een paar dagen tot rust te komen. Snorkelen is zeker een aanrader, omdat er prachtige vissen, haaien en schildpadden zijn. Het koraal is wel iets minder mooi. Wil je naar een andere plek op het eiland dan kan dat. Hiervoor zijn twee mogelijkheden. Lopend door de jungle of met een bootje. Er zijn namelijk geen wegen op het eiland en dus moet alles lopend of met de boot vervoerd worden. Lopen is prima te doen, want er zijn niet veel paden, maar het is ook leuk om een keer een boottaxi te nemen.

Eiland Maleisië

Kuala Lumpur

De hoofdstad en zeker de moeite waard! Kuala Lumpur of KL zoals het ook wel genoemd wordt is één van de leukste hoofdsteden van Azië. Niet omdat er nou megaveel spectaculaire bezienswaardigheden zijn, maar die er zijn zijn erg leuk. Al eerder schreef ik een artikel over leuke dingen om te doen in Kuala Lumpur. De hoofdstad is erg veilig en je kunt je hier wel een aantal dagen vermaken. Ook is het een makkelijk uitgangspunt voor andere landen. Of door te vliegen of een trein te nemen. Je kunt namelijk snel richting Thailand of Singapore. Vanaf Kuala Lumpur neem ik zelf een bus richting Georgetown Penang. Eerst was er nog een kleine twijfel over Langkawi, maar het weer was iets minder, dus Penang leek een betere bestemming.

Penang

Penang is een eiland voor de kust van Kuala Lumpur. Het voelt alleen wel heel ander dan dan andere eilanden. Dit komt doordat het een heel groot eiland is. Verwacht dus ook niet overal idyllische strandjes, maar er zijn wel genoeg andere bezienswaardigheden (en natuurlijk is er wel strand te vinden). De grootste stad van Penang is Georgetown en hier zal je voornamelijk je tijd doorbrengen. Georgetown staat erom bekend heerlijke streetfood te hebben. Ga dan ook zeker een paar keer op straat eten. Je vindt de lekkerste streetfood in de wijken Little India en Chinatown. Deze liggen naast elkaar. Daarnaast staat de stad ook bekend om de vele street art die je hier kunt vinden. Ook absoluut de moeite waard om naar opzoek te gaan.

Wil je liever iets actiever, dan kun je een wandeling maken naar Penang Hill. Let erop, want dit is een vrij pittige hike. Mocht je het iets rustiger aan willen doen, dan kun je ook de kabelbaan naar boven nemen en dan lopend terug gaan. Ook dit is pittig, dus vergis je daar niet in.

Aanvullingen

Mocht je na de Perhentian Islands nog niet genoeg hebben van mooie stranden, dan kun je ervoor kiezen om naar Tioman te reizen. Dit eiland staat bekend als één van de mooiste eilanden van Maleisië. Het is vergelijkbaar met de Perhentian qua dat het een klein eiland is en er geen wegen zijn. Je moet dus alles lopend of met de boot doen. Dingen die hier voornamelijk gedaan kunnen worden zijn de mooie stranden bezoeken, snorkelen en wandelen door de jungle. Perfect om je een paar dagen te vermaken.

Een ander mooi eiland waar veel mensen naar toe gaan is Langkawi. Dit is wel een ander soort eiland dan Tioman. Het is er namelijk veel groter en drukker. Ook vindt je hier overal grote shoppingscentra waar je duty free kunt shoppen. Op Langkawi kun je net als Tioman prachtige stranden vinden en heerlijk snorkelen, maar omdat dit eiland zo groot is zijn er veel meer dingen te doen. Zo zijn er veel activiteiten in de natuur. Bijvoorbeeld mooie watervallen of een leuke hike. Ook kun je actieve dingen doen als parasailen of kayakken.

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven. (Bij een aankoop via de links ontvang ik een kleine commissie).

Wil je liever wat anders dan eilanden, maar wel in de natuur zijn, dan kun je ervoor kiezen naar de Cameron highlights te gaan. Dit is een enorm gebied met theeplantages en vind je zo’n 150 km van Kuala Lumpur. Je komt hier vooral om mooie hikes te doen tussen de plantages. Er zijn veel verschillende tochten te bedenken en je kunt ze op eigen houtje doen (met gids is altijd een mogelijkheid). Daarnaast kun je verschillende plantages bezoeken. Hier krijg je een uitleg over hoe alles in zijn werk gaat en kun je verschillende soorten proeven.

Een ander prachtig stukje natuur is de Taman Negara. Dit regenwoud is het oudste regenwoud ter wereld. Zeker iets om naar toe te gaan. Het meeste regenwoud van Maleisië vind je op Borneo, maar de Taman Negara is gewoon op het vaste land en dus een perfect alternatief. Je kunt hier komen door een bus te nemen vanaf Kuala Lumpur, maar er worden ook diverse tours aangeboden. Het leukste is om een trekking te gaan doen. Dit kan een trekking van een dag zijn, maar er worden ook meerdaagse trekkingen aangeboden.

Wil je meer artikelen lezen over Maleisie? Neem dan hier een kijkje:

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on