Blog

chichen itza maya tempel Valladolid

Bekijk de Maya stad Chichén Itzá

Tijdens een reis door Mexico mag je een bezoek aan 1 van de 7 wereldwonderen zeker niet overslaan. Vlakbij de stad Valladolid vind je de Maya stad Chichën Itzá. Hoewel toeristisch, maar ook absoluut de moeite waar om een dagje heen te gaan. Verspreid over Mexico vind je meerdere mooie tempels. bijvoorbeeld in Tulum. Maar de Maya stad Chichén Itzá is toch wel de grootste en meest indrukwekkende. Daarom iets meer informatie en tips over dit bijzondere complex.

De Maya stad Chichén Itzá

De Maya stad Chichén Itzá was één van de belangrijke steden in de geschiedenis van de Maya’s. Deze stad werd in 987 veroverd en is dus al jaren daarvoor gebouwd. In deze stad vind je meerdere Maya tempels, maar er is er 1 waar Chichén Itzä om bekend staat. Dat is namelijk de piramide van Kukulcán. Eigenlijk het standaard plaatje die je overal voorbij ziet komen. Je vind de stad op ongeveer 3 kwartier vanaf Valladolid. Aanrijden vanuit Mérida kan ook. Chichén Itza staat op de lijst van de 7 wereldwonderen.

Maya stad Chichén Itzá

Hoe kom je er?

Wil je een bezoek gaan brengen aan de Maya stad Chichén Itá, dan overnacht je het beste in Valladolid. Deze stad ligt op z’n 3 kwartier rijden van Chichén Itza. Vanaf hier heb je verschillende mogelijkheden om bij de Maya stad te komen. Dit ligt er vooral aan of je een huurauto hebt of met het openbaar vervoer reist. Heb je een eigen auto, dan raad ik aan vooral daarmee ernaartoe te gaan. Je kunt dan ook rond openingstijd er aankomen. Parkeren doe je op een groot parkeerterrein naast de ingang.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Reis je met het openbaar vervoer, dan is dat ook geen probleem. Je hebt hiervoor meerdere mogelijkheden. Zo kun je een ADO bus nemen vanaf het busstation, maar ook een collectivo. Een colectivo is een minibusje en is vaak wat sneller. Wel vertrekken deze pas als ze vol zitten. Je vind de collectivo’s bij een soort verscholen pleintje de straat naast het grote busstation. Voor de terugweg kun je eigenlijk alle opties nemen. Loop hiervoor naar het punt waar je bent afgezet. Dat is als je de uitgang uitloopt aan de linkerkant op het parkeerterrein. Vanaf hier vertrekt minstens ieder half uur een bus terug naar Valladolid. Kaartjes kun je in de bus kopen.

Chichén Itza

tips voor een bezoek

Voor je een bezoek gaat brengen aan de Maya stad Chichén Itzá is het handig om rekening te houden met een aantal dingen. Zo kun je er het beste zo vroeg mogelijk zijn. Zoals gezegd is het één van de wereldwonderen en dit zorgt ervoor dat het mega toeristisch is. De meeste toeristen zullen via een tour vanuit een resort komen. Deze bussen komen vaak halverwege de ochtend aan. Fijn dus als je dan al een deel hebt gezien. Daarnaast wordt het er ook snel warm en is er weinig beschutting. Nog een reden om mooi op tijd te gaan.

Overal is wel water te koop, maar neem ook zelf vooral genoeg water mee. Het terrein is best uitgestrekt, dus je zult behoorlijk wat meters in de brandende zon afleggen. Zorg er dan ook voor dat je een hoofddeksel mee hebt om je te beschermen. Bijvoorbeeld een pet.

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven. (Bij een aankoop via de links ontvang ik een kleine commissie).

Neem vooral ook je tijd om alles te bekijken. De hoofdtempel is uiteraard het bijzonderste, maar ook de rest van het terrein is zeker de moeite waard. Vooral omdat andere tempels iets meer verscholen liggen. De hoofdtempel staat juist op een open vlakte. Mocht je ook graag iets meer achtergrond informatie willen, dan kun je ter plekke een gids inhuren.

Wil je meer artikelen lezen over Mexico? Neem dan hier een kijkje:

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on