Blog

Doen in Tulum

Doen in Tulum

Ga je backpacken door Mexico, dan kan een bezoekje aan Tulum zeker niet ontbreken. Sterker nog, Tulum is één van de meeste geplande steden in een route door Mexico. Is het dat waard? Daar heb ik wel een mening over, maar dat je in Tulum mooie dingen kunt zien en het een leuk stadje is, dat is zeker. Benieuwd naar wat je allemaal kunt doen in Tulum? Alle bezienswaardigheden en leuke dingen die je kunt doen in Tulum op een rijtje.

Maya Ruïnes

Over heel Mexico verspreid vind je Maya ruïnes. Zo ook in Tulum. Die van Tulum zijn niet meteen mega groot of spectaculair, maar zijn wel op een andere manier bijzonder. Deze ruïnes vind je namelijk aan de zee. Daar is Tulum wel uniek mee en daarom komen ook veel mensen deze tempels bekijken. Zelf vond ik het een mooie plek om heen te gaan. Ik had Chichen Itza al gezien en dat is wel een stuk groter, maar de prachtige omgeving maakt heel veel goed. Mocht je graag een kijkje gaan nemen, dan kun je dat op eigen houtje doen (je moet wel een entreekaartje kopen) of je boekt een tour. In principe is een tour niet nodig, want overal staan ook de informatiebordjes om meer te weten te komen over de geschiedenis van deze pek. Ik zou dus aanraden om lekker allen te gaan en daarmee op je eigen tempo het complex ontdekken.

Een paar tips: Ga zeker niet in de middag deze kant op. Het kan er erg heet worden en er is vrij weinig schaduw te vinden. Ga het liefst lekker vroeg op de dag, zo blijf je ook de tourgroepen mooi voor. Ga daarnaast op de fiets deze kant op. Je ziet dan onderweg meer van de lokale bevolking en het is een lekker stukje fietsen. Sowieso is een fiets huren zeker een aanrader in Tulum! Als laatste: Deze ruïnes liggen aan zee en dat betekend dat er ook een heerlijk strand is. Vergeet deze 2 dingen dan ook zeker niet te combineren!

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Cenotes

Net als in de rest van de omgeving heeft ook Tulum meerdere cenotes. Een deel ervan is erg bekend, maar er zijn ook wel meer lokale plekken te vinden. Een cenote is een ondergronds gangenstelsel (zeg maar een ondergrondse rivier) die door bodemerosie is ontstaan. Zo heeft zich een natuurlijk zwembad gevormd. Cenotes zijn er populair in Mexico en daarom zijn ze ook bijna allemaal druk bezocht. De meeste cenotes bestaan uit het ‘zwembad’ zelf en daarnaast een stuk om te chillen. Soms is het ook mogelijk om hierin te duiken. Snorkelen kan sowieso altijd. Grappig detail: Een deel van de cenotes zijn in privébezit en deze worden dan ook niet gebruikt.

Zoals gezegd zijn er rondom Tulum meerdere cenotes te vinden. De meest bekende is de Dos Ojos cenotes. Dit zijn 2 cenotes die liggen op de weg naar Akumal. Deze zijn behoorlijk populair, maar liggen ook een stukje rijden vanaf Tulum. Je kunt dit zeker met een scooter doen, maar veel mensen kiezen voor een taxi. Deze cenotes zijn mega mooi en natuurlijk ook niet voor niets heel erg bekend. Wil je liever een iets minder bekende, dan kun je naar de Gran cenotes gaan. Deze liggen een paar kilometer buiten de stad en zijn te doen op de fiets. Hier zal je veel meer lokale mensen vinden en minder backpackers. Niet erg, maar dit betekend ook dat het er wel redelijk druk kan zin soms).

Cenote mexico

Hippie stadje

Tulum is van oorsprong echt een hippie stadje, helaas is het hier net als veel andere stadjes (neem bijvoorbeeld Ubud) en beetje doorgeslagen en is er weinig authentieks meer aan. Het is er juist mega duur en toeristisch. Wil je toch wat meekrijgen van het hippie gebeuren, dan huur je het best een fiets en rijdt je door Tulum heen. Tulum heeft 2 delen: Beach en Pueblo. Het beach deel is zoals het al zegt aan het strand en hier staat het vol met peperdure hotels en clubs. Het andere deel is van oorsprong meer hippie deel. Dus mocht je hiervoor komen, dan blijf je het beste in Pueblo. Struin vooral ook rond in de verschillende winkeltjes om leuke items te scoren. Daarnaast zijn er ook overal leuke bars en restaurantjes te vinden waar je je zeker kunt vermaken.

Strand

Tulum ligt aan dezelfde kustlijn als Playa del Carmen ligt en dat is zeker te merken. Je vindt hier echt prachtige stranden. Wit zand en blauw water, dat verhaal. Heerlijk! De mooiste stranden zijn wat mij betreft Playa Paraiso en natuurlijk Tulum beach. Sommige delen moet je een entree (of een bepaald bedrag bij de bar besteden) om er te mogen komen, maar je hebt ook nog genoeg stukken die gratis toegankelijk zijn.

Er is alleen maar 1 maar. Helaas heeft Mexico best wat last van de klimaatsverandering en dat resulteert soms in grote hoeveelheden zeewier die aanspoelen. Het hele strand ligt dan vol en het ruikt er niet bepaald prettig. Voor het strand dan weer mooi en schoon is ben je wel een flink aantal dagen verder. Heel jammer, maar helaas is dit niet te voorspellen. Zelf ben ik in 2019 naar Mexico geweest en merkte ik er gelukkig niks van bij Isla Holbox. Mooi dacht ik. Helaas toen ik in Tulum kwam lag alles helemaal vol en heb ik niet van het strand kunnen genieten. Wel iets om rekening mee te houden.

Dagtrips

Mocht je langere tijd in Tulum verblijven, dan is het ook leuk om een aantal dagtrips te doen. Dit kunnen grotere trips zijn naar de mega bekende hotspots als Chichen Itza, maar ook dingen die een stuk dichterbij liggen. De meeste mensen gaan bijvoorbeeld snorkelen bij Akumal. Waarom? Vooral omdat je hier tussen de schildpadden kunt snorkelen. Akumal ligt op zo’n 30 kilometer vanaf Tulum en is dus prima te doen in een dag. Let er wel op dat er veel dingen veranderd zijn in Akumal de laatste jaren. Eerst was het heel makkelijk om gewoon het strand op te gaan en van daaruit te snorkelen. Koste je helemaal niets. Nu is dat wel veranderd. Zo is het gebied rondom Akumal beschermd natuurgebied geworden. Je kunt hier nog steeds gewoon snorkelen, maar het deel waar dat kan is erg klein geworden en de kans op schildpadden is niet heel groot. Wel kun je een tour boeken waarmee je naar veel betere spots mag gaan. Dat zou ik dan ook zeker aanraden.

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven. (Bij een aankoop via de links ontvang ik een kleine commissie).

Een andere dagtrip is naar Coba. Deze trip moet je vooral doen als je niet genoeg kan krijgen van alle Maya ruïnes. In Coba vind je namelijk nog een prachtige ruïne. En wat aan deze plek zo speciaal is, is dat het een van de weinige tempels is waar je nog naar boven mag klimmen. Bijna alle andere tempels is dat verboden om alles niet te beschadigen, maar bij deze mag dat nog. Je hebt vanaf boven dan ook een geweldig uitzicht.

Wil je meer artikelen lezen over Mexico? Neem dan hier een kijkje:

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on