Blog

Dutch Mountain Trail etappe 2: Vaals naar Gulpen

Dutch Mountain Trail etappe 2: Vaals naar Gulpen

Een dagje erop uit? Waarom ga je dan niet een keer een prachtige wandeltocht maken? Overal in Nederland vind je namelijk echt prachtige tochten, met als uitsteker de Dutch Mountain trail. Deze tocht loopt dwars door Zuid-Limburg en laat je jezelf in het buitenland wanen. Echt een aanrader om te doen! Je kunt verschillenden etappes lopen en dit is alle informatie over de Dutch Mountain Trail etappe 2: Vaals naar Gulpen.

DMT

De Dutch Mountain Trail is een meerdaagse trekking die een aantal jaren geleden is ontstaan door het Dutch Mountain Film Festival. De makers willen laten zien dat Nederland ook stukken heeft die de moeite waard zijn en daarom hebben ze als eerbetoon naar de 7 hoogste bergtoppen van ieder continent ook 7 bergtoppen in Nederland aangemerkt. Hier is een route van gemaakt van ongeveer 100 km. Deze route loopt van Eygelshoven naar Maastricht en bestaat officieel uit 4 etappes. Zelf liep ik al eerder de etappe van Gulpen naar Mheer (etappe 3) en was het dit keer tijd voor de Dutch Mountain Trail etappe 2: Vaals naar Gulpen.

Eyserbosweg

Starten in Vaals

De start van deze etappe is net in Duitsland. Wij hebben onze auto geparkeerd in Vaals zelf en lopen via de doorgaande weg Duitsland in. Binnen een paar 100 meter sla je rechtsaf en loop je meteen omhoog. Je hebt hier dan ook al vrij snel een mooi uitzicht over Vaals. Hierna ga je vervolgens het bos in en hier blijf je een geruime tijd. Het pad loopt grotendeels omhoog en je hoort steeds meer geluid op je af komen. Opeens zie je ook waar dat geluid vandaan komt. Je bent namelijk aanbeland bij het hoogste punt van Nederland, namelijk de Vaalserberg oftewel het drielandenpunt. Altijd leuk om hier een paar foto’s te maken en dan is het alweer tijd voor de afdaling. Je loopt hier nog altijd grotendeels door het bos, maar zodra je het bordje België bent gepasseerd gaat de route vooral door mooie weilanden en heb je een mooi uitzicht over de hele omgeving. Af en toe ook leuk om rond te kijken en te zien waar je net nog was.

Vijlenerbos

Na een kort tussenstuk door de weilanden is het vervolgens weer tijd om het bos weer in te duiken. Dit keer het Vijlenerbos. Een prachtig stuk natuurgebied dat ook zeker het bezoeken waard is zonder de hele route te lopen. Ondanks dat het een vrij bekend bos is, komen wij amper mensen tegen. Heerlijk! Onderweg is er eventueel ook nog de mogelijkheid om te stoppen bij de enige berghut van Nederland: ’t Hijgend Hert. Na deze stop is het nog een heel stuk door het bos en loop je gedeeltelijk omhoog en daarna weer naar beneden. Een mooi stuk van de route, ondanks dat je weinig uitzichten hebt. Na het bos uit te zijn gelopen zet je koers richting Wahlwiller. Vanaf hier ben je al bijna bij Gulpen, maar je slaat niet linksaf langs de doorgaande weg, maar gaat rechtdoor door het leuke dorpje heen. Je krijgt namelijk nog een leuk toetje! Na Wahlwiller is het een stuk door de weilanden heen met ook wat klimmen er tussen in, maar dit is nog niks met wat je straks nog voorgeschoteld krijgt.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Eyserbos en naar het eindpunt in Gulpen

Op een gegeven moment zie je een groot soort toren boven alle bomen op komen. Hee die ken ik. Dat is de top van de Eyserbosweg (vaker tijdens trainingen op de fiets gedaan). Oké daar moeten we heen. We duiken het bos weer in en gaan al snel behoorlijk stijl omhoog. De komende tijd zullen we blijven klimmen en af en toe is het tijd om even te stoppen voor een mooi uitzicht. Heel in de verte lijkt het zelfs of we het drielandenpunt zien liggen. Dat lijkt alweer eeuwen geleden dat we daar waren. Op een gegeven moment staan we opeens op het asfalt waar zwalkende wielrenners naar boven gaan. Oké bijna boven! Vanuit het wielrennen weet ik dat als je denkt boven te zijn, dat het nog lang vals plat door loopt. Dat is lopend gelukkig niet het geval, want na een korte en steile afvalt klim duiken we het bos weer in en beginnen we met dalen.

Als we het bos uitlopen zien we in de verte Gulpen al liggen. Wel moeten we nog een flink stuk door de weilanden en zelfs tussen mega hoge struiken door. Goed opletten voor teken dus! Vervolgens draaien we naar links en steken het oude spoorlijntje over. Vanaf hier is het nog een stuk door de weilanden en dan opeens duikt in de verte Maria op. Hee dat is het eindpunt! We lopen lichting de voetbalvelden en steken vervolgens de weg van Wahwiller naar Gulpen over. Vanaf hier herken is het weer. We doen nog een steile trap op klimmen en dan opeens zijn we bij het hekje dat naar de Gulpenerberg lijdt. Daar ben ik vorige keer ook gestart, dus naar boven gaan hoeft niet meer. We zijn er! Het eindpunt van de Dutch Mountain Trail etappe 2: Vaals naar Gulpen. We lopen naar het busstation om op een terrasje een heerlijke vlaai te nemen en dan is het alweer tijd voor de bus terug naar Vaals.

Parkeren, overnachten en Openbaar verover

In Vaals is het wat lastiger om een gratis parkeerplek te vinden. Het is maar een klein plaatsje en wel heel erg toeristisch. Mocht je toch gratis willen parkeren, dan schijnt er een grote gratis parkeerterrein te zijn net in Duitsland, maar die konden wij niet vinden. Je kunt ook aan de rand van Vaals parkeren. Dat deden wij zelf en we stonden hier op een soort industrieterrein. Wil je liever in Gulpen parkeren, dan zet je je auto makkelijk neer aan de gratis parkeerplaats aan de Schoolstraat. Vanaf hier is het een paar minuten lopen naar het busstation.

Wil je ergens overnachten dan zit je rond Gulpen wel goed. Je hebt hier meerdere plekken om te overnachten qua B& B’s, maar ook zijn er voldoende campings in de omgeving te vinden. Let erop dat je wel ruim op tijd boekt, want vooral in de zomer zit alles in Limburg vol. Een andere optie is een overnachting bij Vrienden op de Fiets. Hier betaal je een vast bedrag per overnachting.

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven. (Bij een aankoop via de links ontvang ik een kleine commissie).

Openbaar vervoer is in Limburg erg goed geregeld. In dit deel rijden geen treinen, maar wel zeer regelmatig bussen. De bus tussen Gulpen en Vaals (rijdt door naar Maastricht) is bus 350 en gaat iedere 10 /15 minuten. Ook kun je eventueel naar Vaals komen door een bus vanaf Heerlen te nemen.

Wil je meer artikelen lezen over de Dutch Mountain Trail? Neem dan hier een kijkje:

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on