google.com, pub-2673683196913746, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Blog

Dutch Mountain Trail

Dutch Mountain Trail: Gulpen – Mheer

De Dutch Moutain Trail is de enige trekking in Nederland die ook echt door de bergen gaat. Natuurlijk doen andere routes dat ook deels, maar de Dutch Mountain trail gaat echt offroad en pakt de moeilijke paden mee. Een prachtige meerdaagse wandeltocht die in 4 (meer of minder kan uiteraard ook) etappes gelopen kan worden van Eygelshoven naar Maastricht. Ik liep laatst etappe 3 van Gulpen naar Mheer. Een verslag

DMT

De Dutch Mountain Trail is ontstaan in 2020 naar aanleiding van het Dutch Mountain Film Festival. De makers bedachten dat het leuk was dat Nederland ook een route heeft die echt door de bergen gaat en bedachten de 7 summits. Deze summits staan voor de hoogste bergen op ieder continent. De Dutch Mountain Trail loop van Eygelshoven naar Maastricht en is 101 kilometer lang. Hij is onderverdeeld in 4 etappes, maar uiteraard naar wens in te delen. Het is de zwaarste meerdaagse wandeltocht die Nederland heeft en je hebt regelmatig het gevoel dat je in de bergen loopt. De route is niet bewegwijzerd. Dit betekend dat je of een boekje moet kopen of via een GPX moet lopen. Dat laatste is overigens makkelijk te vinden.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Starten in Gulpen

Officieel start deze etappe net voor de Gulperberg. Vanaf het centrum van Gulpen is dit een klein stukje lopen. Daar aangekomen zie ik al snel een hekje met een pad naar boven. Op dit hekje zit ook het bordje van de DMT dus ik weet dat ik goed zit. Vanaf hier is het een stukje klimmen naar boven. Vrijwel meteen heb je prachtige uitzichten over Gulpen en omgeving en dus stop ik meerdere keren om stukjes te filmen. Eenmaal boven aan de Gulperberg heb je een groot beeld van Maria die over de weidse omtrek kijkt. Erg mooi om even een korte break te nemen en te genieten van het uitzicht. Ook snel even een plekje gezocht vooreen plaspauze. Vanaf de Gulperberg zie ik nog een bordje staan, maar meteen daarna ben ik de route kwijt. Ik loop eerst naar rechts een stukje naar beneden over het Krijtlandpad, maar dit voelt niet goed. Daarom besluiti k terug te lopen en een plekje uit te zoeken om even te kijken naar de GPS. Ik zie een paar andere hikers ook een beetje zoeken en vervolgens de weide naar beneden aflopen. Zelf wil ik even rustig kijken en plof neer op een bankje. Voor mij zie ik mij opeens een monument staan. met monument van Jean Nelissen. Toch leuk, want eens een wielrenster, altijd een wielrenster!

Na een korte break vind ik de route en loop ik net als de andere hikers via een pad door het weiland naar beneden. Daarna gaat de route al snel weer naar rechts en klim je weer een heel stuk. Vanaf hier is het een heel stuk lopen met prachtige uitzichten en af en toe een paar klimmetjes. Dit stuk van de route vond ik echt prachtig en ik was nog maar net begonnen. Vervolgens loopt de route door het onderste en bovenste bos. Een mooi stukje natuur! Halverwege dit bos staat er opeens een grenspaal. Hee ik ben in België. Eerst wou ik een foto hiervan maken, maar er waren twee dames die een uitgebreide fotoshoot deden, dus laat maar zitten. Wel grappig want blijkbaar beklim ik hier de Hakkenberg. Dat heb ik dus niet heel erg gemerkt tot ik de route terug ging kijken.

Dutch Mountain Trail

De grens over naar België

Vanaf deze grenspaal loopt de route een heel stuk door België tot bijna het eindpunt. Eerst loop ik een lange tijd door Bosreservaat Teuvenerberg. Een prachtig stuk bos met een mooie route erdoorheen. Wel merk ik dat dit een populair stuk natuur is, want komt veel meer mensen tegen dan op de rest van de route. Zodra ik na een flinke tijd het bos uitloop, gaat de route weer dwars door de weilanden met regelmatige mooie uitzichten. Dit is precies waarom ik zou van Limburg hou. Wel is het best warm en heb ik weinig beschutting meer. Dat begin ik wel te merken en stop meerdere keren, omdat ik het zo warm heb. Op een gegeven moment heb lopen er een heel stuk een paar luid kletsende mannen net achter mij. Daarom besluit ik een langere stop in te lassen, want dit werkt op mijn irritatie. Er staat hier een bordje van de Plank, maar helaas neemt de route een omweg. Ik twijfel even, maar ik wil absoluut de hele route lopen, dus volg netjes de GPS. De route loopt vervolgens weer een klein stuk door Nederland om net voor het schattige dorpje De Plank weer de grens met België over te steken. Hier zit een leuke lunchtent met vlaai, maar ik besluit toch door te lopen. Het wordt steeds warmer en ik wil niet teveel tijd verliezen.

Wel raak ik steeds meer oververhit en ben blij als ik net voorbij De Plank even weer een stuk bos mee mag nemen. Wel met eerst een flinks afdaling en daarna flinke klim, maar gelukkig wel meer schaduw. Vanaf hier zie je de bordjes met Sint-Martens-Voeren al staan. Ik ben behoorlijk moe, maar weet dat als ik dat dorp heb gehad, dat ik er dan bijna ben. Door de hitte volgen een paar korte pauzes, maar ik loop verder gestaag door. In Sint-Martens-Voeren begint opeens mijn heup zeer te doen. Shit! Gelukkig hoef ik niet mega lang meer. Zodra je het dorp uitloop kom je meteen weer door een stukje mooie natuur en begint een stukje klimmen. Blijkbaar was dat de Kattenroth, maar dat zag ik pas toen ik boven was.

Eindpunt Mheer

Vanaf de Kattenroh wordt de route mooi wisselend. Af en toe afvalt paden, maar meestal paden door het bos. Op een gegeven moment loopt de route door de weilanden richting de weg en zie je van boven al wat voor prachtige stukje dit is. Het laatste stuk is nog best wat klimmen, maar ik weet dat het eindpunt in zicht is. Op een gegeven moment loop ik tussen de weilanden door en zie de kerk van Mheer liggen. Daar moet ik naar toe! De passen worden wat groter en de kerk komt steeds dichterbij. Eigenlijk gaat de route hier over naar etappe nummer 4, maar ik sla rechtsaf en loop richting het centrum van Mheer. Bij de kerk is de bushalte en plof ik tevreden neer. Made it!! Etappe 3 van de Dutch Mountain Trail is klaar.

Openbaar vervoer, parkeren en overnachten

Het mooie aan de Dutch Mountain Trail is dat het begin en eindpunt bij een station zijn. Dit geldt alleen helaas maar voor het begin van de eerste etappe en het eindpunt van de laatste etappe. Gelukkig is het openbaar vervoer in Limburg goed geregeld. Wil je met het openbaar vervoer naar Gulpen dan reis je naar het busstation daar. Je kunt een bus neen vanaf veel plekken, maar als je van verder komt, dan zal je vanaf Maastricht het makkelijkste hierheen gaan. Er rijdt namelijk een rechtstreekse bus. Vanaf het busstation is het een kleine kilometer lopen naar het beginpunt van deze etappe. Het eindpunt ligt net iets voor Mheer. Wil je met het openbaar vervoer reizen dan is het aan te raden om een klein stukje door te lopen naar het dorp en vanaf daar een bus te pakken. Je kunt een bus terugnemen naar Gulpen, maar er rijdt ook een rechtstreekse bus naar Maastricht.

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven. (Bij een aankoop via de links ontvang ik een kleine commissie).

Om te parkeren is het erg makkelijk om in Gulpen zelf te blijven. Je vindt hier meerdere gratis parkeerplaatsen. Zelf zet ik mijn auto altijd neer aan de parkeerplaats aan de Schoolweg. Je bent vanaf daar namelijk erg snel bij het busstation. Het is er gratis parkeren, je moet alleen wel een beetje op tijd zijn. Vooral in de zomer kan het hier namelijk snel vol staan. Bij het eindpunt parkeren is iets lastiger. Mheer is maar een klein dorpje en je hebt hier weinig parkeerplaatsen. Natuurlijk kun je je auto langs een normale straat zetten, maar dat vind ik vaak niet zo netjes voor de bewoners. Daarom zou ik er zelf voor kiezen om in Gulpen te parkeren en vanaf Mheer een bus terug te nemen (of doorlopen naar Maastricht natuurlijk).

Wil je overnachten dan zal je in de buurt van Mheer moeten gaan zitten. Je hebt hier niet superveel keuze, dus boek vooral op tijd. Kijk vooral bij AirBnb, maar check ook de website vrienden van de fiets. Hier kun je tegen een vast bedrag bij mensen overnachten. Wil je liever kamperen, dan kan ik camping de Grensheuvel aanraden. Een kleine camping, maar wel 1 met een prachtig uitzicht! Daarnaast is het goedkoop en ligt het maar een paar honderd meter van de route af. Je stopt dan wel net iets eerder, want de camping ligt in Noorbeek. Mocht je meerdere etappes gaan lopen, dan is dit geen probleem, want je loopt dezelfde weg weer terug en kunt je route vervolgen.

Dutch Mountain Trail

Ondertussen heb ik ook al andere etappes gelopen. Bijvoorbeeld etappe nummer 2: Van Vaals naar Gulpen en nummer 4: van Mheer naar Maastricht. Naast de Dutch Mountain Trail heeft Nederland nog meer mooie meerdaagse routes. Bijvoorbeeld het Pieterpad. Een mooie etappe die door Limburg gaat is die van Sittard naar Strabeek

Wil je meer artikelen lezen over de Dutch Mountain Trail? Neem dan hier een kijkje:

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on