Blog

Pieterpad Hellendoorn naar Holten

Pieterpad: Hellendoorn naar Holten

Een paar maanden geleden besloot ik te stoppen met mijn grootste hobby: Crossfit. Ik trainde bijna iedere dag en vaak 2 keer per dag. Ineens had ik nu veel tijd over en ik besloot graag een paar mooie wandelingen te willen maken. Het liefst in Limburg en daarom keek ik rond naar afgebakende routes. Ik liep toen het Pieterpad van Sittard naar Strabeek en dat smaakte zeker naar meer. Mijn ouders wonen in de omgeving van Zwolle en toen ik daar een paar dagen was, leek het mij wel leuk om ook met mijn moeder een etappe te gaan lopen. We kozen daarvoor de route van het Pieterpad Hellendoorn naar Holten uit. Echt een aanrader!

Pieterpad

Het Pieterpad is een lange afstandswandeling die dwars door heel Nederland loopt. Van Pieterburen naar Maastricht. In totaal is de route 501 kilometer, maar deze is ingedeeld in etappes tussen de 15 en 22 kilometer. Dit jaar (2023) bestaat de route 40 jaar alweer en de laatste jaren wordt het steeds populairder. Je kunt de hele route achter elkaar afleggen en tussendoor op campings overnachten, maar je kunt ook dagetappes doen. Sommige mensen doen er wel 20 jaar over om het hele pad te lopen. Dat is natuurlijk geen enkel probleem! De route die wij liepen van het Pieterpad: Hellendoorn naar Holten staat bekend als één van de mooiste routes.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Starten in hellendoorn

In de ochtend starten wij in Hellendoorn. We parkeren bij de voetbalvaleden en daarom lopen we eerst een stukje door het centrum van Hellendoorn heen. Grappig, want ik ken dit dorpje eigenlijk helemaal niet. Toch ben ik hier heel vaak vlakbij geweest. Wij gingen met school namelijk ieder jaar naar Avonturenpark Hellendoorn. Bij de kerk start de route echt. We lopen een stukje door een woonwijk heen, maar al snel komen we in het bos terecht. Vanaf hier gaat de route vooral door bossen, maar je komt ook stukken weiland tegen. Het eerst deel is mooi in het bos, maar een een doorgaande route. Het is een fietspad, maar daarnaast een zandpad en gaat voornamelijk rechtdoor. Opzich mooi, maar niet heel bijzonder. Dit soort stukken vind je overal in Nederland. We duiken vervolgens onder het spoor door en moeten daarna een vrij drukke weg oversteken.

Vanaf daar veranderd de route en zijn het meer normale wandelpaden door het bos. De eerste echte ‘bezienswaardigheid’ is het Kamp Twilhaar. Dit is een arbeidskamp geweest rond het begin van de oorlog. Er kwamen hier werkloze mannen werken voornamelijk uit het westen. Vervolgens werd het in de 1942 een werkkamp voor Joden. Deze werden vervolgens allemaal naar Westerbork gedeporteerd. In de paar jaar daarna woonden er vooral gezinnen die hun huis kwijt raakten door de oorlog. In 1949 werd het kamp afgebroken. Op dit moment is het een monument met 2 foto’s. De ene is normaal en de andere is vervaagd. Dit staat symbool voor herinneringen die vervagen. Een plek om even bij stil te staan en de informatie te lezen die er op de borden staat. Hierna vervolgen we onze weg richting de schaapskooi. Hier slaan we af en duiken weer het bos in.

De holterberg

Na een stukje door het bos komen we aan bij een weg van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Deze omgeving veranderd hier van bos naar voornamelijk heide. Nu begint het mooie deel van de route! We lopen namelijk over de Sallandse Heuvelrug. De route loopt hier vrij lang doorheen en dat is niet voor niets! Eigenlijk is het de hele tijd prachtig. De route loopt wat op en af en dat maakt het alleen nog maar mooier voor de uitzichten. Niet gek dus dat deze route vaak in het lijstje staat van de mooiste routes. Mocht je in augustus gaan, dan is de route alleen maar mooier. De heide staat dan namelijk ook nog eens in bloei.

Na een lang stuk heide is het daarna tijd om het bos weer in te duiken. Tijd voor het laatste stuk: de Holterberg. We lopen eerst een vrij steile heuvel op en daarna blijft de route vooral glooiend. Tot we opeens op een uitzichtpunt terecht komen. We zijn op de Holterberg! In de verte zien we de weg waar ik wel eens getraind heb toen ik nog wielrenner speelde. We blijven hier even zitten en genieten van het uitzicht. De route loopt vervolgens naar beneden en door het bos. Op een gegeven moment komen we langs een restaurant. Tijd om eens wat lekkers te eten. Na deze lunch lopen we nog een klein stukje door het bos en zien vervolgens het station in Holten al in de verte liggen. We zijn er! Deze route van het Pieterpad: Holten naar Hellendoorn is zeker de moeite waard om te doen!

Parkeren, overnachten en openbaar vervoer

De route van het Pieterpad Hellendoorn naar Holten kan van noord naar zuid of zuid naar noord worden gelopen. Begin je in Hellendoorn dan kan er geparkeerd worden op een paar parkeerplaatsen vlakbij het startpunt, alleen hier is het wel erg snel vol. Mocht je doordeweeks gaan lopen, dan raad ik aan om je auto bij de voetbalvelden neer te zetten. Hier is het heel rustig en vanaf hier loop je in iets meer dan een kilometer naar het beginpunt. Ook stopt de bus vanaf Holten hier om de hoek, dus handig voor de terugweg. Parkeer je liever in Holten, dan kun je gratis parkeren bij het station van Holten. Kom wel een beetje op tijd, want het kan hier soms best vol staan.

Overnachten kan hier op meerdere campings in de buurt. Zelf deed ik dit als dagetappe dus ervaring met een camping heb ik helaas niet. Ook zijn er genoeg airbnb’s te vinden. Dit gebied is behoorlijk toeristisch, dus zorg er wel voor dat je een beetje op tijd boekt.

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven. (Bij een aankoop via de links ontvang ik een kleine commissie).

Het openbaar vervoer in dit deel van Nederland is soms iets omslachtiger. Dat komt er vooral voor omdat er niet veel spoorlijnen lopen en er dus weinig treinen kunnen rijden (enkelspoor een heel deel). Ook rijden er niet heel erg veel bussen. Vanaf Holten moet je 2 keer overstappen om weer in Hellendoorn te komen. Je neemt hiervoor eerst de trein naar Wierden. Vervolgens stap je daar over op een trein richting Nijverdal. Vanaf Nijverdal stap je op een buurtbus die je naar Hellendoorn brengt. De buurtbus stopt voor het station en wacht normaal netjes op de trein (wij hadden iets vertraging, maar hij wachtte gelukkig). In drukke periodes kan het helaas wel zo zijn dat de bus vol zit. Er passen maar 8 personen in, dus ben je met een grotere groep, zorg er dan voor dat je snel bij de bus bent.

Wil je meer artikelen lezen over het Pieterpad? Neem dan hier een kijkje:

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on