Blog

Soča Trail

Soča Trail in Slovenië

De Soča Trail in Slovenië is 1 van de bekendste trails die je in dit gebied gaat vinden. Het loopt door het Triglav National Park en is zelfs onderdeel van de Juliana Trail. Dit stuk van de trail is een kilometer of 25 en volgt de Soča rivier vanaf de bron tot aan Bovec. De route is goed te doen en er zijn niet heel veel hoogteverschillen. Wel zijn er onwijs veel boomwortels wat het lopen niet altijd even gemakkelijk maakt. Omdat je de Soča volgt heb je constant prachtige uitzichten over deze super helder blauwe rivier en regelmatig steek je ook met een brug over naar de andere kant.

De route

De route begint met een stuk langs de doorgaande weg. Gelukkig wel op een klein paadje ernaast. Af en toe zie je vanaf hier al kleine stukjes van de rivier. Vervolgens buigt het pad af richting het bos en loop je een geruime tijd door het bos heen. Hier is het wel een flink stuk klimmen en dalen, maar dit is dan ook het zwaarste stuk van de hele route. Na het bos loop je een stuk langs de oevers van de rivier. Heel erg mooi en ook zeker de moeite waard om hier een pauze te nemen. Ondanks dat het best druk kan zijn, zijn er onwijs veel plekken dus een rustige spot vinden moet geen probleem zijn.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Je steekt hierna de doorgaande weg over en gaat weer afwisselend het bos in, maar heb ook een flink stuk weide (let op voor schapenpoep!). Hierna blijft de route flinke tijd hetzelfde. Je steekt regelmatig met een brug de Soča over, om vervolgens weer een flink stuk langs te rivier te lopen. Mooi, maar op een gegeven moment ook wel eentonig. Dan opeens ben je bij een grote parkeerplaats waar heel veel mensen heen gaan om te zwemmen. De rivier is hier wat rustiger en er zijn grote rotsen om op te zitten. Perfect dus als je wat afkoeling wilt.

Dit stukje is wel een beetje verwarrend, want op de bordjes staat dat hier de Soča Trail eindigt. Alleen ben je nog een heel eind van Bovec verwijderd. Gelukkig kun je gewoon de doorgaande weg langs de parkeerplaatsen volgen en staat er opeens weer een bord met de Soča Trail. Het volgende deel is wel een beetje apart, want opeens loop je bijna alleen en meerdere keren vroeg ik mij af of ik wel goed liep. Je ziet namelijk nergens meer de rivier en loopt over een soort afgelegen zandpad. Ook kom je in de middle of nowhere opeens een huis tegen. Gelukkig is dit wel gewoon het pad een een stukje na het huis zie je weer de rivier.

Tijdens het laatste stuk van de route kom je langs de mooiste plekken. Hier heb je namelijk een soort van zwemstukjes die midden in het bos liggen. Het water is er erg diep en daarom prachtig van kleur. Ook is het water hier een stuk rustiger. Neem dus vooral de tijd voor een duik of een paar mooie foto’s. Na deze prachtige plekken volg je de route door het bos om vervolgens net buiten Bovec uit te komen. De route loopt verder naar Bovec, maar ikzelf stond hier op camping Vodenca en ben dus hier afgeslagen.

Onderweg

De route is goed aangegeven onderweg. Dat helpt heel veel, want zo hoef je niet telkens op je telefoon te kijken. Met zeer grote regelmaat vind je bordjes die aangeven welke kant de Soča Trail op is. Af en toe heb je zijwegen met prachtige bruggetjes, maar er is maar 1 standaard route. Ook is het mooi dat je de rivier volgt, dus als je even niet meer weet waar je bent dan kun je gewoon de rivier blijven aflopen. De trail is goed te doen, maar je moet wel stevig op je benen staan. Het pad is namelijk lang niet altijd even fijn om te lopen. Veel mensen lopen een deel van deze trail, dus houd wel rekening ermee dat het nog wel eens druk kan zijn.

Af en toe kom je onderweg langs een restaurantje met wat te eten, maar ook hele stukken niet. Daarom is het altijd verstandig om je eigen eten en drinken mee te nemen. Drinken is dan wel niet hel grootste probleem, want dit kun je ook altijd nog uit de rivier halen.

Hoe kom je er?

De Soča Trail begint begint officieel bij de bron van de Soča rivier (op Google Maps te vinden als je zoekt op Source of Soča River). Dit punt is helaas niet met de auto of het openbaar vervoer te bereiken. Mocht je hier in een dorpje in de buurt zitten dan kun je vanaf daar beginnen met wandelen. Veel mensen starten bijvoorbeeld in Trenta. Liever helemaal vanaf de bron wandelen? Dan kun je naar een parkeerplaats op een half uurtje lopen vanaf de bron. Hier starten verre weg de meeste mensen. Je loopt dan 25 km tot aan Bovec en kunt vanaf daar de bus terug nemen. Je vindt deze parkeerplek door richting Kranjska Gora te rijden. Net voor je allemaal haarspeldbochten tegen gaat komen vind je aan de linkerkant een grote parkeerplaats.

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven. (Bij een aankoop via de links ontvang ik een kleine commissie).

Mocht je in de buurt van Boven verblijven dan kun je het ook andersom doen. Hiervoor neem je de bus die vanaf het busstation vertrekt. Deze bus gaat ieder uur en zet je af bij dezelfde parkeerplaats als waar de auto’s moeten parkeren. Dit is dan ook het eindpunt van deze bus. De naam van deze stop is Izvir Soce. Een kaartje kost vrijwel niks. Ik betaalde dit jaar 1,30 voor een enkeltje en je kunt deze in de bus kopen.

Wil je meer artikelen lezen over Slovenië? Neem dan hier een kijkje:

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on