Blog

Laguna Paron

Laguna Paron

Mocht je van hiken houden en naar Peru gaan, dan is het een aanrader om een bezoek te brengen aan Huaraz. Deze stad is van zichzelf niet heel mooi, maar is wel de uitvalsplek voor prachtige hikes (onder andere meerdaagse trektochten). Wil je liever gewoon een dagje op pad, dan vind je in de omgeving ook de meest mooie, helderblauwe meren. Er zijn diverse keuzes en 1 daarvan is Laguna Paron. Laguna Paron is een super blauw gletsjermeer waarvoor je nauwelijks een wandeling hoeft te doen. Fijn dus als je een dagje iets rustiger aan wilt doen. Meer informatie over Laguna Paron en hoe je er komt lees je verderop.

Tour

Je hebt meerdere keuzes om richting Laguna Paron te gaan. De meeste mensen zullen er voor kiezen om een tour te boeken. Vooral omdat dit de meest makkelijke keuze is. Een tour kost je ongeveer 20 euro en dit is exclusief het entreegeld. Ten opzichte van andere meren valt dit gelukkig mee en betaal je 1,30 ongeveer aan de lokale bevolking. Bij een tour zit het vervoer en een gids erbij in. Je wordt in een minibusje opgehaald en krijgt onder weg informatie over Laguna Paron, maar ook de omgeving. Je kunt deze tour gewoon bij je hostel boeken of bijvoorbeeld GetyourGuide als je strak in de planning zit.

De tour begint rond een uur of 7 en is eerst een flink eind in de bus zitten. In totaal zit je 3 uur in de bus voordat je bij het meer aankomt. Onderweg stop je nog wel ergens bij een restaurant waar je een ontbijtje kunt halen (niet inbegrepen). Hier kun je ook meteen je lunch bestellen, dan weet je dat het klaarstaat als je in de middag weer terugkomt. Bij het meer aangekomen heb je twee opties. Je kunt meteen naar het meer zelf lopen en dan daar gaan zitten. Ook kun je hier een kano of een boot huren. Wil je het meer echt van de mooiste kant zien, dan is een hike noodzakelijk. Niet mega lang (20 minuten), maar wel flink stijl en met veel losse rotsen. Dit wordt echter heel erg beloond, want van boven is het uitzicht echt prachtig! Neem ook zeker de tijd om hier een plekje te vinden en te genieten van de rust en de geweldige view.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Je hebt bij de meeste tours ongeveer 2 uur om rond te kijken bij het meer. Langer zou altijd fijn zijn, maar ik vond dit wel voldoende. Mocht je een kano willen huren, dan is het wel een stuk krapper. Je hebt dan maar een minuut of 10 bij het uitzichtpunt voordat je alweer richting het meer moet. Ook hoorde ik dat er best nog wel wat stroming staat en dat je dit niet moet onderschatten. Na het meer is het weer tijd om 3 uur in de minibus te zitten met een stop bij hetzelfde restaurant voor lunch. De tour eindigt in het centrum rond het begin van de avond. Lange dag dus, maar wel de moeite waard.

Zelf doen

Mocht je het liever goedkoper doen, dan is er ook een mogelijkheid van openbaar vervoer. Hiervoor neem je een minibus vanaf Huaraz. Let er wel op dat deze niet helemaal naar het meer zelf rijden, maar dat je nog een wandeling moet maken om er te komen. Minibusjes zijn erg goedkoop en kosten maar een paar euro. Wel is het iets meer uitzoek werk en is het fijn als je een beetje Spaans spreekt. Ik zelf doe dit niet, dus heb niet voor deze optie gekozen.

Verschil met andere meren

In de omgeving van Huaraz liggen onwijs veel gletsjermeren. De ene nog mooier dan de andere. Mocht je voldoende tijd hebben, dan zou ik er zoveel mogelijk bezoeken. Ieder meer heeft namelijk iets speciaals en is daarom zeker een aanrader. Qua Laguna Paron is het fijn dat je niet een lange wandeling hoeft te maken voor een spectaculair uitzicht. Dat is altijd fijn, want je zit op hoogte en een wandeling is meteen daardoor een stuk zwaarder. Daarnaast krijg je met dit meer een prachtig uitzicht van boven af, dat is niet mogelijk bij ieder meer. Ook vond ik de blauwe kleur net iets anders dan ik bijvoorbeeld bij Laguna 69 zag.

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven. (Bij een aankoop via de links ontvang ik een kleine commissie).

Tips

Een aantal dingen om rekening mee te houden als je naar Laguna Paron gaat. Het belangrijkste is denk ik dat je hier beter niet heen kunt gaan als je net bent aangekomen. Mocht je hiervoor ook op hoogte hebben gezeten, dan kan het uiteraard wel, maar kom je van zeeniveau dan is het niet aan te raden. Je zit namelijk boven de 4000 meter en acclimatiseren is daarvoor noodzakelijk. Blijf daarom in Huaraz een dagje om even te wennen of doe 1 van de korte hikes in de buurt.

Neem daarnaast zeker voldoende snacks mee. Je stopt wel bij een restaurantje voor ontbijt, maar bij ons ging de bus kapot waardoor we pas laat daar waren. Ik had ondertussen al mega veel honger, dus was blij dat ik wat bij mij had. Ook bij het meer zelf is het fijn om een kleine snack te eten.

Neem regenkleding mee als je gaat. Je zit in de bergen en nergens is het weer meer veranderlijk. Neem dus zeker een poncho of liever nog fatsoenlijke regenkleding mee. Denk daarnaast ook aan goede wandelschoenen. De hike is maar superkort, maar wel over veel losse steden dus het is fijn om ook echte wandelschoenen te dragen.

Wil je meer artikelen lezen over Peru? Neem dan hier een kijkje:

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on