Blog

weg uit Ecuador

Waarom ging ik weg uit Ecuador?

Tsja het is ondertussen alweer een paar weken geleden, maar het is lastig om alles meteen te plaatsen. In mijn vorige reisverslag schreef ik dat ik naar het vaste land van Ecuador zou gaan. Inmiddels ben ik allang weg uit Ecuador. Sterker nog, ik ben maar 3 dagen op het vaste land geweest. Benieuwd naar waarom ik niet langer ben gebleven of waarom ik weg uit Ecuador ben? Een uitgebreide uitleg.

Ontsnapte drugsbaas

Zoals de meeste mensen op het nieuws wel hebben gezien is er op 8 januari een grote drugsbaas ontsnapt uit de gevangenis van Guayaquil. Dit was eigenlijk het startpunt van een aantal veranderingen. Zo riep de president de noodtoestand uit en kwam er een avondklok van 11 tot 5. Zelf heb ik deze dag er eigenlijk weinig van meegekregen. Ik vloog rond het middaguur van de Galapagos naar Quito met een tussenstop in Guayaquil. Op het vliegveld van Quito werd ik opgehaald door mijn transfer en kwam ik rond een uur of 7 aan op het vliegveld. Ik had al die tijd geen internet gehad en dus las ik toen pas het nieuwsbericht. Verder had eigenlijk niemand het erover en de avondklok was ook niet echt een issue. Op dat tijdstip wil je sowieso niet op straat zijn in deze steden.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Rust in Quito

De volgende ochtend was er ook niks te merken en ik besloot om een lange wandeling te maken in het park. Echt heerlijk, want er waren maar weinig mensen en het was er onwijs rustig. Echt een oase van rust midden in de grote en hectische stad. Op dit moment had ik nog allemaal plannen en kon ik niet vermoeden dat ik de volgende dag weg uit Ecuador zou gaan. Ik had het idee om de volgende dag naar Quilotoa te gaan voor de krater van de vulkaan en ook had ik al een tour naar de Amazone geboekt. Helaas kwam van dit alles niets terecht.

In de middag was ik van plan om naar het oude centrum te gaan, maar ik voelde mij niet helemaal lekker. Daarom ben ik even gaan liggen. Ondertussen had ik al wel besloten dat het misschien niet handig was om een bus te nemen de volgende dag. In de app groep kwamen namelijk al een aantal verhalen over bussen die niet verder reden. Toen ik wakker werd, voelde ik mij nog niet helemaal fit. Omdat ik morgen nu niks meer gepland had, besloot ik lekker in het hostel te blijven en morgen maar naar het centrum te gaan.

Onrust in Quito

Toen ik naar de lounge op de bovenste verdieping wou gaan, kwam ik een groep Nederlanders tegen waarvan een aantal meiden echt in paniek was. Ze waren in de KFC en mall geweest en daar was een grote groep gewapende mannen binnengevallen. In de mall was iedereen gaan rennen (ook locals) en in de KFC moest iedereen onder tafel gaan liggen. Super eng dus! Verder hoorde ik in de avond van andere Nederlanders dat ze in de bus zaten en die hun gewoon op straat gedumpt had. Hij reed niet verder en taxi’s wilden hun niet meenemen. Sterker nog, geen taxi wou nog de stad in.

Een andere Nederlander was bij een standbeeld niet heel ver van het hostel, maar de taxi wou de stad niet meer in en heeft ze naar een hostel buiten de stad gebracht. Hier hebben ze dan uiteindelijk overnacht, want er was geen mogelijkheid meer om terug de stad in te komen. Heel erg veel onrust dus en als de lokale mensen niet meer de stad in durven zegt dat wat mij betreft genoeg. Ook hoorde je dat er veel gevangenissen over waren genomen door kartels en dat de politie of beveiligers gegijzeld waren.

Volgende bestemming

Ik heb er die nacht dan ook niet van geslapen. Wat moet je doen. Weg uit Ecuador of is het binnen een paar dagen weer normaal? Niemand die het wist en de meeste mensen kozen ervoor te vertrekken. Ik heb uiteindelijk dan ook besloten om weg uit Ecuador te gaan. Kostte mij flink wat geld, want tickets gingen in een uur zo’n 4x zo duur. Maarja veiligheid boven alles. Heb ik een goede keuze gemaakt? Geen idee, want een dag later was Quito weer rustig. Aan de andere kant vergeef je het jezelf niet als je daar blijft en bijvoorbeeld ontvoerd wordt.

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven. (Bij een aankoop via de links ontvang ik een kleine commissie).

Ik sta dus nog zeker achter mijn keuze om weg uit Ecuador te gaan en ben nu op mijn volgende bestemming. Colombia! Een land die ik eigenlijk wou bezoeken, maar ik had net een paar weken terug besloten om hier niet meer heen te gaan. Vooral omdat ik klaar was met de lange afstanden. En nu ben ik er toch hahah. Wel alleen in het noorden en ik heb maar 2 weken. In deze tijd ga ik in ieder geval naar Cartagena, Santa Marta, Tayrona en Palomino.

Wil je mijn verslagen lezen over mijn wereldreis? Neem dan hier een kijkje:

Comments

  • Conny
    januari 26, 2024

    Wat een avontuur zeg!
    Verstandig van je om daar toen zo snel mogelijk vandaan te gaan

    reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on