Blog

doen op Isla isabela

Doen op Isla Isabela

Mocht je een bezoek brengen aan de Galapagos eilanden, dan mag een bezoek aan Isla Isabela niet ontbreken. Volgens kenners en mijzelf, is dit namelijk het mooiste eilanden van de Galapagos eilanden. Je vindt hier vooral heel veel Wildlife, maar ook echt prachtige stukken natuur. Online kan het soms lastig zijn om te vinden wat je allemaal kunt doen op de eilanden, dus daarom heb ik een lijstje gemaakt met alle dingen die je kunt doen op Isla Isabela. De meeste dingen heb ik zelf ook bezocht en waren erg de moeite waard.

Concha de Perla

De leukste plek om naar toe te gaan op Isla Isabela is wat mij betreft Concha de Perla. Dit is volgens de kenners de beste snorkelplek van het eiland en ik heb hier inderdaad echt onwijs veel dieren gezien. Concha de Perla ligt op een paar minuten lopen vanaf de pier. Sta je voor de pier, dan ligt de ingang naast het restaurantje aan de linkerkant. Je loopt een paar minuten via een boardwalk (soms vol met zeeleeuwen) en komt daarna bij een soort van kleine lagune uit. Doordat het een lagune is en de kant van de zee begrenst wordt met rotsen, is het water hier onwijs rustig en kun je hier heerlijk snorkelen.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Tip: Ga vooral vroeg in de ochtend. Dan is er nog bijna niemand en is het eb. De zichtbaarheid onderwater is dan vaak het beste en je kunt onwijs veel dieren zien. Zwem ook zeker naar de overkant naar de mangrove bossen. Hier ligt een soort van tunnel waar je in kunt zwemmen. Normaal gesproken liggen hier eigenlijk altijd haaien op de bodem te slapen en zwemmen er ook vaak schildpadden rond. Echt heel vet om te zien.

Naast deze dieren leven hier ook veel zeeleeuwen. Vaak zijn vooral de kleintje behoorlijk speels, dus kijk er niet van op als je opeens een zeeleeuw vlak voor je hebt die een showtje aan het weggeven is. Super schattig! Naast haaien, zeeleeuwen en schildpadden heb je hier zeker ook nog andere dieren. Zo zwemt er regelmatig een iguana voorbij, maar heb je ook een kleine kans op een pinguïn. Ik had er eentje echt op een meter voor mij. Daarnaast zijn hier ook veel manga roggen, dus de kans is ook behoorlijk aanwezig dat je die ziet. Ook leven hier krabben en andere beestjes. Kortom echt een grote aanrader om heen te gaan EN helemaal gratis! Mocht je meerdere dagen op Isla Isabela zijn, dan zou ik zeker meerdere keren deze kant op gaan.

Wall of Tears

Deze bezienswaardigheid doe je vooral voor twee dingen. Natuurlijk voor de wall zelf, maar vooral ook om de route ernaartoe. De Wall of Tears is een muur gebouwd door gevangenen zo rond de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Veel hiervan overleefden dit niet, vandaar dat het de Wall of Tears wordt genoemd. De muur zelf is niet mega bijzonder, maar het verhaal erachter natuurlijk wel. Daarnaast is er een mooi uitzichtpunt dat je kunt beklimmen om meer van het eiland te zien. Zeker een aanrader.

De andere reden om hiernaar toe te gaan is de route. Deze weg is namelijk verboden voor auto’s en dat is maar goed ook. Er leven hier namelijk landschildpadden en deze zijn echt mega groot. Ook onwijs langzaam, dus een weg oversteken is levensgevaarlijk. Zelf zag ik 4 grote schildpadden waarvan er eentje net de weg overstak. Super vet om te zien!

Om naar de Wall of Tears te gaan heb je twee opties. De meeste mensen kiezen ervoor om een fiets te huren. Dit kost 15 dollar voor een halve dag. Prima te doen, al zijn er wel een paar flinke klimmetjes die de meeste mensen lopend deden. Let er wel op dat je langzaam fietst, want je wil niet opeens een schildpad voor je wielen hebben. Mocht je liever lopend gaan, dan is dat zeker een optie. Ik deed dit zelf en vond het prima te doen. Ik deed er ongeveer 3,5 uur over in totaal en had het geluk dat het redelijk bewolkt was.

Pier

De pier op Isla Isabela is een leuke plek om heen te gaan. Niet omdat het nou zo’n onwijs sfeervolle pier is, nee totaal niet. Je komt hier vooral voor de Wildlife. Op en rondom de pier leven namelijk echt onwijs veel zeeleeuwen en iguanas. Ze liggen echt werkelijk overal en slapen ook geregeld midden of straat. Ook leuk: Vaak pikken ze ook de bankjes in en gaan erop liggen slapen. Echt grappig om te zien. Het strand hier is niet het mooiste strand, maar wel dus als je ook wilt zwemmen met zeeleeuwen. Dit is namelijk de plek waar ze het water in gaan. Ook schijnen hier regelmatig groepjes pinguïns te zwemmen, maar ik zag ze hier helaas niet. Mocht je genoeg tijd hebben, dan is dit zeker 1 van de dingen die je kunt doen op Isla Isabela. Neem dan ook vooral een snorkelsetje mee voor het geval er pinguïns worden gespot.

Iguana Crossing – Turtle centrum

Mocht je in de ochtend aankomen en wel graag al wat willen doen, dan is dit de perfecte optie om te doen op Isla Isabela. Je loopt hiervoor richting het einde van het dorp (aanrader om langs het strand te lopen). Aan het einde kom je een onwijs duur hotel tegen en meteen daarna begin een boardwalk. Hier liggen normaal gesproken onwijs veel iguanas, dus meteen leuk als kennismaken. Ik ben altijd bang voor reptielen en stond er echt midden tussen. Ieeeeeee…

Als je de boardwalk vervolgt kom je langs een paar mooie Lagunas. Zo heb je naast iguanas al meteen een stuk natuur van Isla Isabela gezien. Aan het einde kom je dan uit bij het Turtle centrum. Helaas is dit niet meer gratis, maar moet je verplicht een gids huren voor 10 dollar. Ik heb er zelf voor gekozen dit niet te doen. Mijn budget is niet mega groot en dat geef ik dan liever uit aan echt bijzondere dingen. Niet dat schildpadden niet bijzonder zijn, maar op het eiland zelf kun je zoveel zee als landschildpadden gewoon in het wild bewonderen. Daarnaast hoorde dat van andere reizigers dat het een beetje aanvoelde als een dierentuin en laat ik daar nou net echt op tegen zijn. Reden genoeg voor mij dus om over te slaan, maar maak vooral je eigen afweging hierin.

Flamingo’s spotten

Wil je flamingo’s zien, dan ben je op Isla Isabela op de juiste plek. Er zijn twee plekken waar bijna altijd flamingo’s te vinden zijn, dus loop zeker langs beide. De eerste plek vind je als je na het turtle Centre nog een minuut of 5 rechtdoor loopt. Er staan hier ook wel bordjes en het is gewoon de weg volgen. Je komt dan bij een onwijs mooie lagoon uit met flamingo’s. Maar zelfs zonder deze is de lagoon al de moeite waard. Een andere plek ligt meer in het dorp en is Laguna Salinas. Je hebt hier een korte boardwalk en het is altijd leuk om hier even een kijkje te nemen. Veel tijd heb je niet nodig, minuut of 10 is genoeg.

Strand Puerto Villamil

Isla Isabela is het eiland waar je moet zijn als je van stranden houdt. Hier heb je namelijk vergeleken met de andere eilanden een enorm zandstrand die ook nog eens in het dorpje zelf ligt. Sterker nog, het centrale plein is nog geen minuut lopen. Je kunt hier heerlijk gratis op het strand liggen, maar mocht je van een drankje houden, dan zijn er uiteraard ook meerdere strandbars te vinden. Let wel een beetje op het getij, als het vloed is, is er namelijk niet onwijs veel strand. Mocht je niet zo van zonnen houden, maar wel van wandelen dan kun je hier ook prima terecht. Je kunt een mooie strandwandeling maken tot bijna Plaza del Amor. Echt heerlijk om te doen, want het waait hier ook altijd lekker. Daardoor voelt het meteen minder warm aan.

Dagtour Vulkanen

Wat veel mensen niet weten, is dat de Galapagos eilanden vulkanisch zijn. Dat zie je vrij snel terug overigens, want de rotsen die je rond het strand vind zijn allemaal zwart. Heel bijzonder om te zien en dit maakt ook het karakter van de stranden. Mocht je graag iets actiefs willen doen en genoeg gesnorkeld hebben, dan kun je ervoor kiezen om een vulkanen tour te doen. Je wordt dan opgehaald door een jeep en wordt richting de binnenlanden gebracht vanwaar de hike kan beginnen.

De meeste mensen kiezen voor andere soorten tours, dus je bent wel vrij uniek als je voor de vulkanen gaat. Ik zelf koos ervoor om deze niet te doen, omdat ik na de Galapagos al een vulkaan ga zien en dat lijkt mij een stukje spectaculairder. Daarnaast moet ik eerlijk zijn, maar mijn budget laat het ook niet toe. Uiteraard wel als het heel bijzonder zou zijn, maar niet als opvulling.

Dagtour Los Tuneles

Mocht je 1 tour uitkiezen, dan is dit zeker de juiste. Niet goedkoop, maar vrijwel iedereen zegt dat dit 1 van de hoogtepunten van de Galapagos eilanden was. De Los Tuneles tour duurt een halve dag en je kunt kiezen tussen de ochtend of middag. Aan te raden is de ochtend, want dan zie je het meeste. Alles is inbegrepen en de tour kost zo rond de 110 dollar. Dit is wel afhankelijk van de tijd van het jaar. Hebben ze nog veel plekken over, dan is onderhandelen meestal wel mogelijk.

Tijdens de Los Tuneles tour ga je naar een eiland voor de kust van Isla Isabela. Je loopt hier over het eiland en kunt onder andere Blue Boobys spotten, maar ook pinguïns en dit schijnt de plek te zijn om haaien te zien. Uiteraard ga je zelf ook het water in en kun je zo snorkelen tussen de vele haaien. Ze liggen rustig te slapen, dus doen niks gelukkig. Dit schijnt ook de plek te zijn waar je zeepaardjes kunt zien. Echt onwijs vet! Mocht je het hebben, dan raad ik zeker aan een GoPro mee te nemen. Vaak heeft de gids dit ook wel, maar de kwaliteit is natuurlijk altijd afwachten. Ze zijn gids en geen videograaf natuurlijk.

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven. (Bij een aankoop via de links ontvang ik een kleine commissie).

Helaas kon ik zelf niet gaan

Zelf zat ik er van te voren aan te denken om deze tour te doen. Hij is redelijk aan de prijs, maar dat schijnt het absoluut waard te zijn. Nu was ik er tijdens kerst, dus de eerste dagen zat alles vol. Niet meteen een probleem, want was er 6 dagen. Helaas kon ik in het verleden niet snorkelen door oorproblemen, dus goed om dat eerst eens te testen. Mijn oren gingen helemaal goed tijdens het snorkelen in Concha de Perla, maar helaas raakte ik enorm in paniek van het ademhalen door de snorkel. Ik ben al eens op de eerste hulp beland door hyperventilatie, dus ademhaling en erover nadenken is sowieso iets wat ik lastig vind.

Ik heb het nog een dag geprobeerd, maar door de snorkelen ademhalen lukt echt niet. Een hap lucht nemen en dan onderwater kijken werd het alternatief. Genoeg gezien, maar hierdoor heb ik wel besloten om geen snorkeltours te boeken. Super jammer, want hier is zoveel te zien, maar ik wil niet zo erg in paniek zijn. Gelukkig is het water onwijs helder en kun je bijna alles al van bovenaf zien.

Wil je meer artikelen lezen over de Galapagos Eilanden? Neem dan hier een kijkje:

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on