Blog

Doen in Yogyakarta

Doen in Yogyakarta

Op Java zijn heel veel leuke plekken om te ontdekken. Zowel qua natuur als steden. Jakarta is een plek die mensen veel overslaan, vaak gaan ze meteen door naar Yogyakarta en niet geheel onterecht. Yogyakarta is een stad waar echt onwijs veel te doen is. Zo kun je vanaf hier een dagtrip maken naar meerdere tempels, maar ook in de stad zelf is genoeg te beleven. Wist je bijvoorbeeld dat er ook nog Nederlandse geschiedenis te vinden is? Alle mooie en leuke dingen die je kunt doen in Yogyakarta op een rijtje gezet.

Borobudur

Yoyakarta staat onder andere bekend om twee grote tempelcomplexen die zich net buiten de stad bevinden. De eerste is de Borobudur. Dit is het grootste boeddhistische tempelcomplex ter wereld. Omdat de Borobudur buiten de stad ligt en 9 verdiepingen heeft, heb je vanaf hier een prachtig uitzicht en kun je in de verte de Merapi zien lieggen. Je kunt dit complex met een gids bezoeken, maar ook je kunt ook zelf het complex beklimmen en je verwonderen hoe ze dit allemaal hebben kunnen bouwen. Ik vond zelf de Borobudur één van de mooiste dingen die ik in Yogyakarta heb gezien.

De zonsopkomst bij de Borobudur schijnt 1 van de hoogtepunten van een reis naar Java te zijn. Hier moet je alleen wel erg vroeg je bed voor uit. Wil je liever wat later, dan kan dit natuurlijk ook. Zorg er dan voor dat je wel redelijk vroeg bent. De bussen Chinezen zijn er dan namelijk nog niet. Uiteraard kun je ook in de middag, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat het een stuk warmer is.

borobudur
Borobudur

Prambanan

Iets anders wat je zeker moet doen in Yogyakarta is het bezoeken van de Prambanan. Dit is het tweede grote tempelcomplex net buiten de stad. In tegenstelling tot de Borobudur is de Prambanan een hindoeïstisch complex. Leuk om beide te gaan bezoeken, want je ziet een groot verschil in bouwstijl. Zo is de Prambanan iets meer versierd. Dit complex is behoorlijk uitgestrekt , dus je kunt je er wel een tijdje vermaken. De Prambanan (hoofdtempel) is uiteraard behoorlijk druk, maar als je iets verder doorloopt naar de andere kleinere tempels dan kom je nauwelijks mensen tegen. Je zou in theorie beide tempels op één dag kunnen bezoeken (heb ik zelf ook gedaan), maar dan ben je wel de hele dag onder de pannen. Beter is misschien om ze een dag na elkaar te doen. Dan kun je ook nog een combinatieticket kopen. Scheelt weer, want beide complexen zijn best wel aan de prijs.

Prambanan
Prambanan

Kraton

Eén van de bekendste dingen die je kunt doen in Yogyakarta is het bezoeken van het Kraton. Dit is het paleis van de sultan. Dit complex is behoorlijk groot en zo’n 200 jaar geleden gebouwd. Je kunt zelf ook een bezoekje brengen aan delen van het complex (niet alles, want de huidige sultan woont hier nog steeds). Let erop dat er een beperkte openingstijd is. Dus zoek van te voren goed uit wanneer je een bezoekje kunt brengen. Over het algemeen is dat in de ochtenden. Mocht je ervan houden, dan worden er ook nog iedere dag traditionele muziek en dansshows gehouden. Zelf vond ik dit niet mega interessant, maar mocht je er toch zijn, kun je altijd gaan kijken.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Waterkasteel

In de buurt van het Kraton vind je ook het waterpaleis (Taman Sari). Dit is een iets minder bekende plek, maar ook zeker de moeite waard om een kijkje te gaan nemen. Het waterpaleis is in opdracht van de sultan gebouwd om zijn vrouwen in de zomer afkoeling te geven. In dit enorme complex leefden de sultans met hun harem en je vind hier dan ook van alles. De meest bekende dingen zijn de waterbassins, maar er zijn hier ook slaapvertrekken en een ondergrondse moskee te vinden. Helaas is het complex in een niet al te beste staat. Er was begonnen met restaureren, maar helaas kwam er toen een aardbeving. Daarna is er wel weer een begin gemaakt, maar het complex is nog verre van af.

Malioboro

Mocht je van shoppen houden, dan is dit een straat die je zeker niet mag overslaan. Malioboro ligt in het centrum en is DE winkelstraat van Yogyakarta. Alles kun je hier kopen en als toerist is het ook heel leuk om rond te lopen en langs alle kraampjes en winkeltjes te struinen. De meeste winkeltjes verkopen vooral souvenirs, maar ook dit is leuk om te zien. Er heerst ook echt een soort van gezellig sfeertje. Ben je hier in de avond, dan zul je veel eetkraampjes vinden. Indonesisch streetfood is heel erg goed, dus probeer zeker een aantal gerechten.

Vogelmarkt

De vogelmarkt is zoals de naam al zegt een markt waar ze vogels verkopen. Maar dat niet alleen, ook andere bijzondere dieren worden hier verkocht. De lokale naam van deze markt is Ngasem en in veel reisblogs of magazins wordt deze plek aangeraden om heen te gaan. Helaas raad ik deze plek af als je een dierenliefhebber bent. Er wordt namelijk niet echt netjes met de dieren om gegaan. Daarnaast zijn er ook dieren te koop die in het wild gevangen zijn en illegaal verkocht worden. Ook worden er dieren aangeboden die een medicinale werking zouden hebben. Als toerist koop je hier uiteraard niks, maar ik vind ook niet dat deze plek gepromoot moet worden als toeristische trekpleister.

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven. (Bij een aankoop via de links ontvang ik een kleine commissie).

Nederlandse geschiedenis

Yogyakarta heeft ook een Nederlands verleden, Je vindt hier namelijk Fort Vredenburg. Een oud fort wat door de VOC gebouwd werd om de gouverneur die hier woonde te beschermen. Tegenwoordig is hier een museum te vinden die je kunt bezoeken. Dit museum gaat over de onafhankelijkheid van Indonesië. Helaas speelde Nederland ook een niet al te beste rol hierin. Mocht je je echt interesseren in geschiedenis, dan zou ik hier heen gaan. Mocht je meer voor het gebouw komen, dan zal je waarschijnlijk teleurgesteld zijn. Veel is niet meer in de originele staat.

Uiteraard zijn er nog veel meer dingen te doen in Yogyakarta. Zo kun je vanaf hier een beklimming van de Merapi doen. Een vulkaan die niet heel lang geleden nog een uitbarsting heeft gehad. Daarnaast kun je een dagtrip maken richting het strand. Ook zijn er vele leuke restaurantjes om heerlijk te eten. Veel mensen boeken vanaf hier ook een tour naar de Bromo. Dit is een meerdaagse trip en de meeste mensen zullen daarna niet terugkeren naar Yogyakarta.

Wil je meer artikelen lezen over Indonesie? Neem dan hier een kijkje:

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on