Blog

Edinburgh Queens gallery

3 noordelijke Stedentrips

Oké toegegeven, heel noordelijk zijn deze 3 noordelijke stedentrips niet. Maar het was lastig een andere titel ervoor te bedenken. Want Ierland hoort niet bij het Verenigd Koninkrijk en dus valt dat er weer buiten. Daarom als titel: 3 noordelijke stedentrips. Welke steden bedoel ik hiermee? Dublin, Edinburgh en Belfast. 3 noordelijke stedentrips dus die allemaal zeer de moeite waard zijn en die je makkelijk even voor een paar dagen tussendoor kunt doen. Mijn tips over deze 3 steden. Wat zijn in het kort de leukste dingen om te doen?

Dublin

Dublin is de hoofdstad van Ierland en een populaire bestemming voor een stedentrip. Een reden om hier niet naartoe te gaan? Nee zeker niet. Ja het is er toeristisch, maar dat is ook niet voor niets. Dublin is een relatief kleine stad en je kunt dan ook de meeste leuke dingen zien in 2 dagen. Mocht je je daarna nog vervelen, dan zijn er vanaf hier ook mooie uitstapjes te maken naar de natuur. Dublin staat natuurlijk vooral bekend om de vele Ierse pubs en de Whisky die er vandaan komt. De bekendste pub is de Temple Bar. Ga daar dan ook zeker een keertje langs. Mocht je van Whisky houden, dan raad ik aan om ook een tour te doen in een whisky brouwerij. Mocht je een dag het centrum verkennen, dan moet je ook zeker naar Grafton Street gaan. Hier vind je alle bekende winkelketens, maar het is vooral ook de bekendste winkelstraat. Het is onder andere bekend door de vele jonge straatmuzikanten die hier iedere dag optreden. Best veel talenten zitten hier tussen. Hou je van muziek, blijf dan zeker even staan.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Ook heb je natuurlijk veel mooie gebouwen om te bezoeken in Dublin. Je kunt bijvoorbeeld naar het National Museum. Dit is helemaal gratis. Daarnaast heb je de oudste universiteit van Ierland in Dublin. Het Trinity College. Deze universiteit is nog altijd in gebruik. Het complex vind je midden in de stad en is een groot terrein met een mooi park, dus zeker een bezoekje waard. Je vind op het terrein ook de Books of Kells. Dit is een museum met een bijzonder pronkstuk. Namelijk de Books of Kells. Deze eeuwenoude manuscripten stammen uit de 9e eeuw. Verder is dit museum vooral een hele oude bibliotheek. Mocht je hiervan houden, ga dan zeker naar binnen. Let erop dat je wel een kaartje moet kopen en de toegangsprijs nog best aan de prijs is.

Belfast

Belfast de hoofdstad van Noord-Ierland is waarschijnlijk nog niet heel bekend. Tenminste niet als stedentrip. De meeste mensen zullen Belfast kennen door de bloederige strijd tussen de protestanten en katholieken die in de jaren 60-90 vrij heftig was. Nog steeds zijn er af en toe spanningen, maar over het algemeen is Belast een veilige bestemming. Wel een bestemming die flink wat rauwer is dan de andere bestemmingen. Erg? Nee zeker niet, het maakt ook dat Belfast echt aanvoelt en het is er nog niet mega toeristisch. Ook wel eens fijn. De grootste toeristische attracties zijn vooral de vele Street art die je kunt vinden in de wijken vlakbij het centrum. Daarnaast kun je ook bijvoorbeeld veel meer politiek getinte schilderingen vinden in de wijk Shankill (een wijk waar de troubles zich afspeelden. Je vind hier ook de muur die nog altijd bestaat) Sterker nog, Belfast is op een gegeven moment uitgeroepen tot de stad met de mooiste Street Art. Daarom moet je hier zeker een kijkje gaan nemen. Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld een black Cab tour boeken. Wordt je rondgereden in een oude taxi die je alle mooie schilderingen laat zien. Ook kun je gewoon zelf lopend op pad gaan. Kost je helemaal niks.

Daarnaast zijn er ook mooie gebouwen te vinden in Belfast. Bijvoorbeeld hele mooie katholieke kerken, maar ook de Belfast City hall is een aanrader. Wil je wat eten, ga dan naar de St George Market. Dit is een grote overdekte food market (ook staan er wel wat andere kraampjes). De markt is alleen open op vrijdag, zaterdag en zondag. Uiteraard mag een oude pub als laatste niet ontbreken. Verder is er nog een groot museum in Belfast te vinden die je zeker niet moet overslaan. De Titanic is hier namelijk gebouwd en daar is een heel museum over gemaakt. Echt interessant om te zien en meer te weten te komen achter de geschiedenis daarvan.

Belfast Street Art
Belfast Street Art

Edinburgh

Wat mij betreft één van de mooiste steden van Europa: Edinburgh. Daarom moest deze een plaatsje krijgen bij de mooiste 3 noordelijke stedentrips. Edinburgh is de hoofdstad van Schotland en is perfect voor een dag of 2 (3 als je ook een tripje naar bijvoorbeeld de hooglanden of Glenfinnan wil doen). Wat vooral opvalt is de vele mooie gebouwen en de hele sfeer die de stad uitstraalt. Daarnaast zit je ook zo in de natuur en doe je een hike. Dit is de wandeling naar Arthur’s Seat. Je beklimt dan een niet meer actieve vulkaan en hebt een prachtig uitzicht over de stad. Om op de top te komen wandel je ongeveer 1-1,5 uur vanaf het centrum. Sommige stukken zijn best wel stijl dus hou daar rekening mee. Wil je iets minder ver lopen, maar toch een mooi uitzicht hebben, dan kun je naar Carloton Hill. Deze heuvel ligt aan de rand van het centrum en geeft ook een mooi uitzicht. Daarnaast zijn hier veel bijzondere gebouwen te vinden die lijken op oude Griekse gebouwen.

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven. (Bij een aankoop via de links ontvang ik een kleine commissie).

Naast de prachtige uitzichten, zijn er ook mooie gebouwen te vinden in Edinburgh. Deze gebouwen zijn gebouwd in (natuurlijk) de Engelse stijl en ik vind altijd dat dat veel klasse uitstraalt. Voorbeelden hiervan zijn het kasteel van Edinburgh en het universiteitsgebouw. Ook heb je een aantal prachtige kerken. Mocht je daarnaast van Harry Potter houden, dan zit je in Schotland wel op z’n plek. Zo kun je onder andere een dagtrip maken naar Glenfinnan. Hier vindt je de brug die voorkomt in de film. In Edinburgh zelf heb je overigens ook meerdere Harry Potter winkeltjes.

Universiteit Edinburgh
Universiteit Edinburgh

Wil je meer artikelen lezen over deze stedentrips? Neem dan hier een kijkje:

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on