Blog

Doen in Belfast

Doen in Belfast

De meeste mensen denken aan een stedentrip richting Ierland meteen aan Dublin. Niet geheel onterecht, want dat is ook echt een leuke bestemming. Maar weet je dat je een land verder ook een leuke stedentrip kan maken. Belfast in Noord-Ierland is een rauwe en nog onontdekte bestemming. Hier hebben zich in het verleden behoorlijk heftige gebeurtenissen afgespeeld en dit voel je nog aan de sfeer in deze stad. Zelf vond ik di echt een bijzondere bestemming, maar ik snap dat je niet zo goed weet wat je kunt doen in Belfast. Daarom heb ik een lijstje gemaakt met alle leuke plekken en dingen die je kunt doen in Belfast.

Titanic Museum

De Titanic is één van de bekendste films en zeker het bekendste schip ter wereld. Ik denk dat vrijwel iedereen deze film wel heeft gezien en anders zeker kent. Maar wat veel mensen niet weten is dat dit schip in Belfast is gebouwd. Reden genoeg dus om hier een Titanic museum te bouwen. Zelf ben ik niet zo van de musea, maar de vond ik absoluut en aanrader. Ook voor kinderen is dit een leuke plek om heen te gaan. Wat mij betreft mag een bezoek aan dit museum ook zeker niet overgeslagen worden.

Het museum bestaat uit meerdere delen en er worden dus ook meerdere verhalen verteld. Zo heb je een deel dat meer verteld over het leven in Noord-Ierland in die tijd en de beweegredenen waarom mensen ervoor kozen om aan boord te gaan van de Titanic. Daarnaast is er een deel met meer informatie over het schip. Hoe zag het er van binnen uit bijvoorbeeld (er staan een aantal vertrekken die zijn nagebouwd). Als laatste is er uiteraard een deel dat het verhaal verteld over de ondergang van de Titanic en de mensen die daarbij om het leven kwamen.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Street Art

Belfast staat ook bekend om de vele street art die je her kunt vinden. Deze street art is er niet zonder reden. Dit heeft alles te maken met de Troubles die jarenlang in Belfast plaatsvonden. Straks wat meer hierover. Om rustig te beginnen kun je richting Donnegall Street gaan. In deze buurt vind je mooie, kleurrijke street art die wat neutraler is. Je kunt een bezoek aan deze wijk combineren met de kerk en eventueel het Titanic Museum

Wil je iets meer de rauwe kant van Belfast zien, dan heb je 2 wijken die vol staan met street art. Dit is meer politiek gerichte street art. Je vindt dit rondom Shankill Road en Falls Road. Dit zijn de protestantse en katholieke wijken en hier vonden vreselijke dingen plaats vorige eeuw (en nog steeds laaien de spanningen af en toe op). In beide wijken vind je dan ook veel street art die over deze strijd gaan of over de slachtoffers die hier gevallen zijn.

Mocht je zelfstandig op pad willen gaan dan is dat geen probleem. Je kunt gewoon in de wijken rondlopen op zoek naar de mooiste plaatjes. Het is er veilig, maar ik vond dat de sfeer er wel een beetje grimmig was. Wil je liever meer uitleg en het hele verhaal meekrijgen, dan kun je een Black Cab tour boeken. Hiermee rij je in een ouderwetse taxi rond door beide wijken en verteld de chauffeur je het verhaal van Belfast.

Belfast Street Art
Belfast Street Art

St. George Market

De leukste markt die in Belfast te vinden is, is de St. George Market. Deze markt is dan ook zeer bekend en wordt vaak aangeraden als toeristische bezienswaardigheid. En niet onterecht. het is een ontzettend leuke markt om lekker langs kraampjes te struinen,. Ook vind je hier een foodcourt waar je de lekkerste locale recepten kunt uitproberen. Helaas is de St. George Market alleen geopend in de weekenden en overdag. Mocht het een dagje regenen en je weet niet wat je moet gaan doen in Belfast, dan is dit de perfecte plek om heen te gaan. Vooral op zondag is het er erg gezellig, want dan is er live muziek en dit klonk echt heel goed!

Peace Wall

De Peace Wall is een deel van de muur van Belfast die nog steeds staat en waar een herdenkplaats is gemaakt voor de slachtoffers van de conflicten. Je vindt hier ook namen en sommige foto’s van de slachtoffers die zijn gevallen tijdens de troubles. Deze plek zou ik dan ook zeker aanraden om te bezoeken. Ook hier is street art een belangrijk onderdeel en dus bezoek je deze herdenkplek vaak ook tijdens een Black Cab tour. Mocht dat niet zo zijn, dan zou ik zelf hierheen lopen. Let er wel op dat het niet zo goed staat aangegeven en dat ik het nog best lastig vinden kon (kan aan mij liggen).

Aanvullingen

Naast bovenstaande dingen om te doen in Belfast is er uiteraard nog veel meer. Een paar bekende plekken om daarnaast nog naar toe te gaan is bijvoorbeeld de Cityhall. Dit is het stadhuis van Belfast en mooi om te zien qua architectuur. Je hebt hier vlakbij ook overdekte winkelcentra, dus mocht je klaar zijn met architectuur, dan kan je daar bijkomen (of shoppen natuurlijk!).

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven. (Bij een aankoop via de links ontvang ik een kleine commissie).

Ook zou ik een kijkje gaan nemen bij St. Anne’s Cathedral. Dit is één van de mooiste kerken van Belfast. Uiteraard zijn er veel meer kerken te bezoeken, maar als ik zelf voor 1 moeten gaan, dan zou het deze zijn. St. Anne’s Cathedral vind je in de wijk Queen’s Quater. Dit is ook de wijk waar je veel street art vindt. Mocht je de kerk ook echt van binnen willen bekijken, dan wordt er een entreeprijs gerekend, maar het grootste deel kun je al vanaf de buitenkant zien.

Wil je meer artikelen lezen over Noord-Ierland? Neem dan hier een kijkje:

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on