Blog

Doen in El Chalten

Doen in El Chalten

El Chalten is DE place to be als het gaat om prachtige wandeling aan de Argentijnse kant van Patagonie. Dit is echt een hikerparadijs en veel meer is er in dit kleine outdoordorpje dan ook niet meer te beleven. Helemaal prima, want de wandelingen die je hier kunt doen zijn echt fantastisch! Ik zette op een rijtje welke hikes zeker aan te raden zijn en of er nog meer leuke dingen zijn om te doen in El Chalten.

Los Condoros

De eerste hikes is eigenlijk de hike die de meeste mensen op dag 1 doen in El Chalten. Het is een korte wandeling van maximaal een uur en is perfect om wat te wennen aan het wandelen, maar ook om je dag in te vullen na de busrit. De Los Condoros hike ligt net buiten het centrum van El Chalten en is een wandeling naar het viewpoint. Vanaf dit viewpoint heb je een prachtig uitzicht over zowel het dorpje als de prachtige bergen die je hier in de omgeving vindt. Daarnaast dankt deze hike zijn naam aan het feit dat je hier een grote kans hebt op het zien van Condors. Echt onwijs gaaf! Mocht je voldoende tijd hebben, dan kun je nog iets verder lopen na het viewpoint, namelijk naar mirador Las Aguilas. Dit viewpoint geeft net een andere kijk op de omgeving en is ook een heel stuk rustiger.

Let op: Mocht je gebruik maken van de app Maps.me (aanrader als je gaat hiken) dan moet je vooraf even goed naar de route kijken. Ik liep namelijk richting een totaal ander viewpoint, omdat er op die kaart 2 zijn met dezelfde naam. Diegene waar ik naartoe liep was 2x zo lang en helemaal niet bereikbaar. Zorg er dus voor dat je vanaf het centrum eerst richting het visitorscentre gaat. Vanaf hier is er maar 1 optie mogelijk naar het juiste viewpoint.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Fitz Roy Hike

De hike waarom mensen naar El Chalten komen is de Fitz Roy Hike. Dit is een 6 uur durige hike naar het viewpoint op de Fitz Roy en het meer ervoor. Deze hike gaat heen en terug over dezelfde route en duurt dus 6 uur ongeveer. Onderweg kom je nog langs Laguna Capri. Een mooi meer om even een tussenstop te maken. Zoals bij de meeste hikes in dit gebied geldt ook hier dat je vroeg op stap moet gaan. Dan heb je namelijk alles voor jezelf. Ga je later, dan zijn hier echt veel andere wandelaars.

Mocht je Fitz Roy bij zonsopkomst willen zien, dan heb je de mogelijkheid om te overnachten op de camping. Deze camping heeft Poincenot en heeft eigenlijk geen faciliteiten. Wel kun je dus vanaf hier erg vroeg vertrekken richting Fitz Roy en de camping zelf is gratis.

Ik heb deze hike helaas niet kunnen doen in El Chalten. Dit was wel DE reden waardoor ik naar El Chalten ging, dus dit was een flinke tegenvaller. Ik was in het begin van de lente hier en door de weersomstandigheden werden de werkzaamheden aan de trail uitgesteld. Dit betekende dat hij nog minstens een week dicht was en dat je dus niet naar de Fitz Roy kon. Wel kon je tot Laguna Capri komen. Dit heb ik dan ook gedaan, maar het weer werkte niet bepaald mee. Ik kwam namelijk in een sneeuwstorm terecht en er was echt 0 view. Super jammer, maar dat hoort natuurlijk ook bij reizen.

Laguna Torre

Wat mij betreft een absolute aanrader is de hike naar Laguna Torre. Dit is net als de Fitz Roy hike een 6 uur durende hike en ook hierbij loop je dezelfde route weer terug. Ik vond dit echt een prachtige plek om heen te gaan. Tijdens de hike heb je op meerdere plekken al erg mooie uitzichten op de bergen, maar het laatste stukje slaat echt alles. Hier kom je bij het daadwerkelijke meer uit. Laguna Torre is een gletsjermeer en er drijven hier allemaal ijsschotsen in het meer. Echt heel mooi. Zorg er wel voor dat je vroeg op pad gaat (uur of 7), dan ben je namelijk als eerste bij Laguna Torre en dat is absoluut de moeite waard.

Mocht je voldoende tijd hebben, dan kun je na Laguna Torre nog een stukje doorlopen naar een ander prachtig viewpoint, namelijk Mirador Maestri. Vanaf hier heb je het mooiste uitzicht op de gletsjer zelf. Wil je doorlopen, reken dan op een uur of 2 extra in totaal. Deze verlenging is behoorlijk pittig. Vooral om je flink moet klimmen en het pad vol ligt met losse rotsen. Wel zou ik dit zeker doen als je de tijd hebt!

Wil je echt als allereerste bij Laguna Torre zijn en de zonsopkomst zien, dan kun je hier vlakbij overnachten. De camping die op een kilometer van het meer ligt heet de Agostini en is een erg basic camping. Niet heel erg, want je blijft hier toch maar een nachtje. Daarnaast is het helemaal gratis. Neem wel je eigen spullen mee!

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven.

Andere aanvullingen

Mocht je voldoende tijd hebben, dan zijn er nog meer dan genoeg andere hikes te vinden in de omgeving van El Chalten. 1 van de meeste bijzondere is een meerdaagse hike door het national park. Deze kun je helaas niet alleen doen, maar heb je een permit voor nodig. Ook is het een grote aanrader om een gids in te huren, dit deel van het park is namelijk heel erg rustig. Tijdens deze hike neem je ook een tuigje mee en ga je een aantal keer ziplinen over een rivier heen. Oftewel backpack eerst en daarna zelf erachter aan. Lijkt mij enorm gaaf om te doen als je voldoende tijd hebt (en de omstandigheden niet te winters zijn).

Mocht je niet zo van het ziplinen zijn of te weinig tijd hebben, dan kun je ook zelf een meerdaagse trekking maken. Je moet hiervoor uiteraard wel je eigen campingbenodigheden hebben, maar verder is het helemaal gratis. Er zijn namelijk meerdere gratis campsites in de buurt van El Chalten en zo kun je bovenstaande hikes aan elkaar verbinden. Let op: de campsites zijn echt heel erg basic en er zijn geen faciliteiten. Wildkamperen in dit gebied is verboden. Campings om naar te kijken zijn: Poincenot, Laguna Capri en Agostini. De campings liggen allemaal op de routes en zorgen ervoor dat je als eerste bij de viewpoints kunt zijn. Zelf heb ik dit niet gedaan, omdat het sneeuwde.

Een ander leuk iets om te doen in El Chalten is een bezoek brengen aan de gletsjer. Zelf deed ik dit niet, omdat ik al een minitrekking had gedaan in El Calafate. Mocht je meer informatie willen over een bezoek aan deze gletsjer, dan raad ik aan de receptie van je hostel te vragen. Je kunt hier namelijk alleen via een tour naartoe.

Wil je meer artikelen lezen over Argentinië? Neem dan hier een kijkje:

*In dit artikel kunnen betaalde links voorkomen. Mocht je hier een bestelling plaatsen, dan kost jou dat helemaal niets.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on