Blog

Strabeek naar Maastricht

Pieterpad: Strabeek naar Maastricht

Nederland kent meerdere lange afstandspaden om te wandelen en het Pieterpad is één van de bekendste. Zelf loop ik af en toe een etappe van het Pieterpad en dit keer was het de beurt aan Strabeek naar Maastricht. Een etappe die begint in het glooiende landschap van Zuid-Limburg, vervolgens een heel stuk Maastricht doorkruist en uiteindelijk eindigt op de Pietersberg in Maastricht. Ik neem je mee tijdens mijn etappe van Strabeek naar Maastricht en heb daarnaast nog wat informatie op het gebied van vervoer voor je.

Start in strabeek

De start van deze etappes is in Strabeek, dit kleine dorp is niet heel bijzonder, maar vanaf hier loop je wel meteen door de mooie buitengebieden van dit dorp. Vervolgens duik je een bos in en blijf je een flinke tijd in het bos lopen. Hier loopt het een beetje glooiend, maar echt zwaar klimmen hoef je niet. zodra je dit bos uitloopt steek je de doorgaande weg naar Berg en Terblijt over. Vanaf hier loop je en klein beetje door/langs woonwijken.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Hierna volgt er een mooi stukje natuur rond de Bemelerberg. Hier loop je door een mooi gebied over een zandpad. Dit deel van de route is één van de mooiste stukjes van de route en ook bijzonder voor Nederland. Je vindt hier namelijk allemaal mergelgrotten die zichtbaar zijn vanaf het pad. Deze grotten zijn zeldzaam en komen alleen voor in dit gebied. Helaas kun je niet super dichtbij komen, omdat deze gebieden behoorlijk kwetsbaar zijn. Dit maakt echter niet uit, want vanaf het pad heb je al een prachtig uitzicht! Geniet hier ook vooral nog even van de stilte in de natuur, want al snel loopt je de stad in en is het gedaan met de rust.

Op naar Maastricht

Na de Bemelerberg volgt een heel lang stuk rechtuit. In de verte zie je de woonwijken al beginnen en het duurt dan ook niet lang totdat je een bordje Maastricht tegenkomt. Maar niet getreurd (of juist wel). Vanaf hier is het nog een heel eind tot het eindpunt. De route voert namelijk dwars door heel Maastricht en dus zal je het vanaf nu moeten doen met met woonwijken en drukte. Gelukkig is Maastricht wel een interessante stad! Het eerste deel door de stad is niet zo heel bijzonder, Je loopt vooral langs de doorgaande weg en komt af en toe een parkje tegen.

Vanaf het station wordt de route een stuk mooier. Vanaf hier loop je door het centrum en die is in deze stad erg mooi. De route voert je door allemaal smalle straatjes waar je normaal niet zo snel zou komen. Ook loop je over de brug de Maas over. Ben je toe aan een pauze, dan ben je hier op je plek. Overal vind je schattige cafeetjes of koffietentjes. Zodra je het centrum achter je laat wordt de route weer iets meer rechttoe rechtaan. Je loopt ook hier vooral door wat woonwijken en stevent langzaam aan af op je laatste bestemming van de dag: De Sint Pietersberg.

De laatste loodjes

Zodra je bij de Sint Pietersberg in de buurt komt merk je al dat het vrij toeristisch is. Gelukkig gaan de meeste mensen naar links en loopt de route van het Pieterpad naar rechts. Je moet best een stukje klimmen, maar hebt dan wel erg mooie uitzichten over Maastricht. Let op want de GPS route die ik volgde was anders dan de bordjes die er stonden. De GPS route gaat rechtdoor en vervolgens via de korte weg naar boven. De bordjes geven juist rechtsom het fort aan en zo loop je nog een extra stuk door de natuur. Ik dacht zelf dat je hier al bij het eindpunt zou zijn, maar dit ligt nog een stuk verder. De route gaat verder over het glooiende landschap tot je opeens bij een uitzichtpunt terecht komt. Hier heb je een prachtig uitzicht over de Oehoe Vallei (de gps route die ik via Alltrails volgende kwam hier dus niet langs).

Na dit uitzichtpunt vervolg je je weg en loop je recht op je doel af. Het eindpunt! Sinds kort staat hier echt een duidelijk bord waar je een foto kunt maken, maar toen ik er was nog niet. Toen was het een paaltje en wat informatie op een ander bord. Bij het eindpunt kijk je over de ENCI Groeve en dit is wat mij betreft de mooiste plek van de route tot nu toe! Echt een bijzonder stukje Nederland. En dat was het dan! Het eindpunt van de route van Strabeek naar Maastricht en eventueel ook het eindpunt van het Pieterpad.

Maastricht station

Parkeren, overnachten en openbaar vervoer

Mocht je met de auto richting het startpunt komen, dan is het handig om ergens te kunnen parkeren. Je kunt in zowel Valkenburg als Maastricht overal betaald parkeren. Dit kan alleen best in de papieren lopen, omdat je nogal even onderweg bent. Daarom kun je ook in omliggende dorpen parkeren. Ik heb zelf geparkeerd in Gulpen, omdat ik meerdere dagtochten ging doen. Hier is het gratis parkeren aan de Schoolstraat. Ook kun je eventueel bij het station van Eys of Maastricht Noord parkeren voor een P+R kaartje. Dit is maar een paar euro. Een andere mogelijkheid is parkeren bij het station van Meerssen.

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven. (Bij een aankoop via de links ontvang ik een kleine commissie).

Wil je overnachten dan heb je qua hotels behoorlijk wat keuze vooral in Maastricht, maar ook in Valkenburg is genoeg te vinden. Liever een camping? Dan raad ik aan om in Valkenburg op één van de campings te verblijven. Vanaf hier is het niet ver lopen naar het begint punt van deze etappe en je kunt makkelijk de trein nemen vanaf Maastricht. Dit geldt natuurlijk als je van Strabeek naar Maastricht loopt, maar andersom ook.

Het openbaar vervoer is erg goed geregeld in Limburg. Zo kun je een trein nemen tussen Valkenburg en Maastricht en deze rijdt zeer regelmatig. Ook zijn er uiteraard bussen, maar deze doen er wel langer over. Mocht je vanaf Maastricht reizen dan kun je uitstappen in Houtem-St Gerlach. Dit is namelijk dichterbij het begin van de route dan het station in Valkenburg.

Wil je meer artikelen lezen over het Pieterpad? Neem dan hier een kijkje:

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on