Blog

Etappe van het pieterpad

Een etappe van het Pieterpad: Van Sittard naar Strabeek

Overal ter wereld vind je prachtige lange afstandspaden om te wandelen. Denk bijvoorbeeld aan de Kungsleden in Zweden of de Pacific Crest Trail in Amerika. Maar wist je dat er in Nederland ook een pad te vinden is? Het Pieterpad loopt vanaf Noord Nederland in Pieterburen naar Zuid Nederland en wel de Sint Pietersberg in Maastricht. In totaal is het Pieterpad 501 km lang en is opgedeeld in 26 etappes (al heeft iedere site zijn eigen telling. Etappes staan niet vast, dus je kunt ook zelf een indeling maken). Iedere etappe van het Pieterpad is ook een losse wandeling. Je hoeft dus niet verplicht alles achter elkaar te doen. Sterker nog, veel mensen doen regelmatig een etappe van het Pieterpad en komen zo uiteindelijk aan de hele afstand. Vooral handig als je weinig tijd hebt of fysiek niet in staat bent om zolang te lopen. Zelf deed ik vorige week mijn eerste etappe van het Pieterpad, namelijk etappe nummer 25 van Sittard naar Strabeek in Valkenburg. Een kort verslag.

Achtergrond informatie

Deze etappe van het Pieterpad is ongeveer 22 kilometer lang. Neem hier dan ook een hele dag voor. Afhankelijk van waar je begint en eindigt moet je nog een stuk naar je auto of het openbaar vervoer lopen, dus reken op een kilometer of 25 minstens. Je loopt hier door het prachtige heuvelland, dus vergis je niet in de zwaarte. Het zijn geen mega klimmen, maar je hebt wel wat hoogteverschillen. Het Pieterpad is een one way route. En dus iedere etappe ook. Uiteraard kun je van noord-zuid of andersom lopen, maar je komt nooit terug op de plek van de bestemming. Je zult altijd vervoer moeten regelen om weer terug naar je auto te komen bijvoorbeeld. Gelukkig is er overal openbaar vervoer te vinden. Onderweg zijn meerdere plekken om wat te eten, maar niet overal, dus neem ook vooral zelf eten en drinken mee. Het pad is goed aangegeven door middel van een wit/rood teken. Deze zijn bijna niet te missen. Voor de wat lastigere stukjes kun je op de site van het Pieterpad ook een online route downloaden. Altijd handig ook om te zien waar je nu bent.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Start in Sittard

Ik kies ervoor in Sittard te beginnen. Mijn auto parkeerde ik bij het Station (geen aanrader, maar ik hoopte dat ik daar een wc kon vinden. Nee dus). Er zijn ook een aantal parkeerplekken in de buurt van de markt. Deze zijn een stukje goedkoper. Vanaf het station liep ik richting de markt in Sittard. Hier begint namelijk de route. Onderweg ga ik nog snel even een broodjeszaak in om een wc op te zoeken en daarna is het tijd voor de start. Op de markt zijn ze druk bezig en er is niet echt een heel duidelijk bordje dat daar een etappe begint. Gelukkig heb ik de route ook gedownload en zie ik waar ik moet beginnen. Vanaf hier loop je eigenlijk al vrij snel het centrum van Sittard uit en ga je richting de Kolenberg. Je loopt langs de zeven voetballen. Dit zijn 7 kleine kapelletjes aan de kant van de weg. Mooi om te zien. Bovenop de Kollenberg heb ik meteen een mooi en heuvelachtig uitzicht. Ondanks dat ik misschien een kilometer onderweg ben zie ik meteen dat ik in Limburg ben. Echt wat hou ik van dit uitzicht!

Vanaf de Kollenerg loop ik vervolgens richting Watersley. Wat een mooie plek is dat. Ik ken dit vooral omdat ik uit het wielrennen kom en een aantal talenten hier wonen. Ook rijdt er een ploegleiderswagen van Team USA Cycling net weg. Ik ben hier heel even de weg kwijt. Je hebt een weg rechtdoor, maar ook 1 naar rechts en beide kanten staan geen wit/rode tekens meer. Ik besluit om mijn app erbij te pakken en zie dat ik gewoon rechtdoor moet lopen. Een stukje klimmen (zo die voelde ik meteen in mijn achterwerk) en ik vervolg mijn weg richting Windraak. Hier vind je ook een beroemd bankje met een Pieterpad quote.

Heemtuin

Vanaf Windraak vervolg ik de route naar het zuiden. Je loopt hier een hele route langs de Heemstuin en loopt in een prachtig natuurgebied. Hierna loop je een stuk verhard, maar wel via rustige paden richting Kasteel Terborgh. Je kunt hier ook gratis een kijkje nemen of heerlijk lunchen. Ik besluit dat niet te doen en plof op een bankje neer met mijn eigen broodjes. Ondertussen ben ik al een flink eind op pad en ik merk dat mijn schouders het dragen van bepakking niet gewend zijn. Veel heb ik niet mee, maar wel bijvoorbeeld 3 liter water. Achteraf een beetje teveel, want kwam met 1 liter weer thuis. Ik probeer het mijzelf een beetje comfortabel te maken en hang de rugzak wat van links naar rechts en doe hem af en toe los.

Ik vervolg mijn weg en vanaf hier loop je over rustige wegen door een aantal schattige dorpjes. Uiteraard ben ik even blijven staan en heb foto’s genomen, wan tik wist niet dat dit soort schilderachtige dorpjes ook in Nederland bestonden. Dit gaat bijvoorbeeld over het gehucht Terstraten.

Terstraten
Terstraten Limburg

Ik vervolg mijn etappe van het Pieterpad en loop verder over een smal paadje door de natuur. Dit is het pad van de boze moeders die streden tegen een uitbreiding van Maastricht Airport en met succes. Het pad wordt hier een beetje blubberig en ik moet voorzichtig lopen. Nu heeft het de dag ervoor ook non-stop geregend, dus niet zo heel gek. Na het verlaten van dit stuk natuurgebied loop je een stukje verhard. Ook steek je 2 doorgaande wegen over. Eigenlijk is dit het drukste stukje weg en het is maar voor een paar honderd meter. (afgezien van een stukje bij Spaubeek waar je een meter of 100 langs de snelweg loopt). Het grootste deel van deze etappe van het Pieterpad loopt door natuur en maar een klein deel over rustige verharde wegen.

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven. (Bij een aankoop via de links ontvang ik een kleine commissie).

Laatste loodjes

Vanaf hier duik je het laatste stuk natuurgebied in en wel het Ravensbosch. Een prachtig stuk bos waar het ook heel stil was. Dat viel mij sowieso op. het was goede vrijdag, maar toch ben ik niet heel veel mensen tegen gekomen. Deze laatste kilometers beginnen wel zwaar aan te voelen. Mijn linkerheup is niet al te best, dus die voelde ik al vrij snel, maar kan ik prima mee doorlopen. Probleem is alleen dat ik daardoor anders ga lopen en mijn rechterknie pijn begon te doen. Ben ik wel gewend, maar toch waren vooral de laatste 2 km vervelend. Als ik het bos uitkom zie ik op de app dat ik er bijna ben. Nog even onder de snelweg door, een rotonde oversteken en en rechtdoor. Helaas staat er ook net als in Sittard hier geen herkenningspuntje, maar ik weet dat dit het eindpunt is en de volgende etappe hier begint.

Genoeg voor vandaag, dus ik sla linksaf en loop nog iets meer dan een kilometer richting het station. Vanaf hier pak ik de trein terug naar Sittard en rij ik naar huis. Moe maar zeer voldaan!

Dit was voor mij de eerste keer dat ik echt een wandelroute deed en dit smaakt zeker naar meer. Vooral omdat ik echt nog wel moet trainen voor de Kungsleden. Ik ben van plan om binnenkort nog een keer richting Limburg te gaan en dan een andere mooie route te doen. Zit jij er ook over te denken om een etappe van het Pieterpad te doen (of misschien helemaal), dan kan ik alleen maar zeggen: Doen!

Edit: Ik heb ondertussen al meerdere etappes gelopen van het Pieterpad. Een verslag over de etappe van Hellendoorn naar Holten lees je hier. Een verslag van Strabeek naar Maastricht lees je hier.

Wil je meer artikelen lezen over het Pieterpad? Neem dan hier een kijkje:

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on