Blog

Doen in Kiruna

Doen in Kiruna

Een paar weken terug liep ik een deel van de Kungsleden in Zweeds Lapland. De uitvalsbasis voor deze tocht is Kiruna, omdat dit de dichtsbijzijnde stad is met een vliegveld. Maar naast dat je vanaf hier goed verder kunt reizen, kun je ook nog best wat dingen doen in Kiruna. De stad is vooral bekend door de mijnbouw en als gevolg hiervan is de stad aan het verzakken. Hierdoor moeten veel gebouwen een paar kilometer verhuizen en dit gebeurd dan ook. Behoorlijk bijzonder. Kiruna is daarnaast zowel een winter als zomer bestemming. Mijn tips voor wat je kunt doen in Kiruna voor je op een rijtje gezet.

Kerk

De kerk van Kiruna is erg bekend in de wereld. Dit komt niet zozeer door de kerk zelf, maar vooral door het feit dat deze kerk in 2025 in zijn geheel verplaatst moet worden. Waarom vertel ik later, maar dit is wel iets waardoor veel mensen van Kiruna iets af weten. Er worden speciaal wegen gebouwd waardoor de kerk in zijn huidige staat vervoerd kan worden. De nieuwe plek van de kerk is in de buurt van de begraafplaats en dat is wel een paar kilometer verderop.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Op dit moment kun je de kerk nog op de huidige plaats bezoeken en dat wordt dan ook veel gedaan door toeristen. Vooral omdat ze het verhaal willen weten achter de verhuis, maar de kerk zelf is ook best bijzonder. Het is namelijk een oud Sami gebouw en nog altijd in zeer goede staat. Mooi om dan ook even binnen te kijken. De Sami’s waren overigens een nomaden volk die in heel noord Scandinavië leefden en rendier herders waren.

Centrum

Zoals hierboven al gezegd moet de kerk verplaatsen, maar niet alleen de kerk. Nee helaas moet een groot deel van het oude centrum 3 kilometer verplaatst worden. Per gebouw wordt er gekeken of het gewoon afgebroken en weer opgebouwd kan worden op een nieuwe plek of dat er nieuwbouw moet komen. De reden van het verplaatsen van de stad is de mijnbouw. Een belangrijke mijn lag onder de stad en daardoor is de stad op dit moment aan het verzakken. Gelukkig worden de kosten van het verplaatsen betaald door de eigenaar van de mijn (de Zweedse staat).

Op dit moment zijn er al meerdere woningen verplaatst en heb je ook een oud en een nieuw centrum. Bijzonder om rond te kijken en te zien wat hier allemaal gebeurd, Het centrum stelt overigens niet heel veel voor, maar het is leuk om in de stad rond te lopen en allemaal van die kenmerkende houten Zweedse huisjes te zien in allerlei kleuren.

Hiken berg

De omgeving waarin Kiruna is, is midden in de natuur. Je zit namelijk in het noorden van Zweden en hier heb je maar weinig andere steden. Ook is Kiruna behoorlijk klein voor een stad. Dat betekend dat je ook zo eruit bent en midden in de natuur kunt zijn. Een bekende daghike is die naar de naastgelegen berg. Deze hike begint bij Camp Ripan en vanaf hier is het een kilometer of 8 wandelen tot je weer bij het beginpunt bent. Tijdens deze wandeling beklim je de Luossavaara berg. (hier vind je ook de skipiste in de winter).

Zoals gezegd begint de hike bij Camp Ripan en vanaf hier volg je de kleine houten bordjes met Midnattssolstigen. De route is namelijk gemaakt om midden in de zomer de berg te kunnen beklimmen en daar te genieten van de midzomernacht zon. In dit deel van Zweden gaat dan namelijk de zon niet meer onder ’s nachts. Uiteraard kun je ook gewoon gedurende de dag deze wandeling doen. Het is een wandeling met mooie uitzichten, maar niet super bijzonder. Eigenlijk zou ik heb vooral doen als je wat uurtjes over hebt, maar het is geen must do. Voor de zekerheid zou ik ook een gps file downloaden, want zelf liep ik al vrij snel verkeerd. Een bordje stond naar links gedraaid, maar je moest gewoon rechtdoor.

Doen in Kiruna

Mijntour

Kiruna is van oorsprong vooral een mijnstadje en dat is dan ook de reden waarom het bekender is geworden. Voor de mijnen werd er namelijk een spoorlijn gebouwd die de stad met de rest van Zweden en ook Noorwegen verbind. De mijn is tegenwoordig nog steeds in gebruik en is ook voor buitenstaanders te bezoeken. Hiervoor boek je een tour via bijvoorbeeld je hotel of de lokale vvv. Een tour kost je ongeveer een euro of 30 per persoon en neemt een uur of 3 in beslag.

Noorderlicht

Kiruna is de meest noordelijke stad van Zweden en dat betekend dat je ruim boven de poolcirkel zit. Je zou dan ook in de winter hier het noorderlicht kunnen zien. Dit gebeurd best regelmatig, maar je moet hier wel een beetje geluk voor hebben. Je zou het noorderlicht al kunnen zien liggen vanuit de stad zelf, maar mocht je meer kans willen dan kun je bijvoorbeeld overnachten in het Aurora Station in Abisko of een zelfde soort in Kiruna. Ook kun je een tour boeken die je verder weg neemt van al het licht waardoor de kans op noorderlicht aanzienlijk groter wordt. Er zijn meerdere bedrijven die deze tours aanbieden, dus vraag in je hotel welke hiervan aan te raden zijn.

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven. (Bij een aankoop via de links ontvang ik een kleine commissie).

Winter

Kiruna is in de winter eigenlijk veel bekender dan in de zomer. Omdat het dichtbij het vliegveld ligt is dit 1 van de meest gekozen bestemmingen in Lapland. Je kunt hier in de winter veel verschillende dingen doen. Skieen is er 1 van, maar je moet er wel rekening mee houden dat er niet heel veel bergen zijn en dat het skigebied hier erg klein is. Genoeg om je 1 dag te vermaken, maar dat is het wel. Gelukkig zijn er genoeg andere activiteiten te doen. Bijvoorbeeld een mooie langlauf tocht maken. Hiervoor zijn er dan ook meerdere routes uitgezet.

Liever lopend? Dan kun je een tocht maken met sneeuwschoenen. Grappig om eens een keertje te doen. Ook kun je een tocht maken met de sneeuwscooter. Dit is een onwijs populair vervoermiddel in de winter en dus zie je ook overal bordjes staan met waar je precies langs kunt als je met deze sneeuwscooter bent. Als laatste en ik denk de reden waarom de meeste mensen hier komen: Je kunt hier een tocht maken met Husky’s. Deze worden voor de slee ingespannen en schijnt echt en fantastische beleving te zijn.

Wil je meer artikelen lezen over Zweden? Neem dan hier een kijkje:

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on