Blog

Vragen over de Kungsleden

Vragen over de Kungsleden

In september van dit jaar liep ik een deel van de Kungsleden, een lange afstandswandeling in Zweeds Lapland. Vooraf was ik flink op zoek naar informatie, want ik had nog nooit een meerdaagse wandeltocht gelopen en al helemaal niet met wildkamperen. Helaas kreeg ik niet op alle vragen over de Kungsleden antwoorden en gok ik dat nog meer mensen vragen over de Kungsleden hebben. Daarom heb ik een aantal vragen over de Kungsleden voor je beantwoord. Mocht je mijn verslag willen lezen dan kan dat hier.

Kun je eten kopen in hutten?

Een belangrijke vraag over de Kungsleden gaat over eten. Zelf besloot ik om al mijn eten zelf mee te nemen, maar er is wel een mogelijkheid om wat te kopen in de hutten.. Vaak is dit wel een stuk duurder dan dat je het vooraf koopt. Alles moet namelijk met helicopters naar de hutten gevlogen worden. Wat je kunt kopen verschilt echt per hut. Meestal zijn het wat standaard dingen als snacks, maar ook bijvoorbeeld pasta’s en sausen zijn wel te vinden. Wel is eigenlijk alles in blik. In sommige hutten kun je daarnaast ook adventure food kopen, dus mocht je dat willen , is die mogelijkheid er zeker.

Hoe werkt het overnachten?

Het mooie aan een trektocht in Zweden is dat je hier vrijwel overal mag wildkamperen. In het geval van de Kungsleden houdt dat in dat je eigenlijk overal je tent mag zetten. Een uitzondering is het Abisko National Park. Daar mag je alleen op de camp spots kamperen, maar dat is alleen dag 1 (of je loopt een paar kilometer verder zoals ik zelf deed). Daarnaast kun je ook uiteraard je tent opzetten in de buurt van een hut. Dit is gratis. Wil je gebruik maken van de faciliteiten van de hut (zoals bijvoorbeeld de keuken of de sauna’s), dan kun je dit voor 200 SEK doen (Kebnekaise is iets duurder).

Daarnaast kun je uiteraard ook in een hut overnachten. Je slaapt dan in een dorm. De prijzen hiervoor zijn behoorlijk fors. De hut in Kebnekaise was 70 euro voor 1 nacht op een slaapzaal. Als je lid wordt van STF dan is het iets goedkoper. Let op: in het hoogseizoen of met slecht weer is de kans dat hutten vol zitten behoorlijk groot. Daarom kun je beter van te voren boeken.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Hoeveel eten neem je mee voor onderweg?

Zelf koos ik ervoor om al mijn eten zelf mee te nemen. Dat betekend dus voor iedere dag: ontbijt, tussendoor, lunch, tussendoor, avondeten en snacks. In totaal was dit ongeveer 3 kilogram aan eten. Wat ik zowel at op een dag was bijvoorbeeld: havermout met rozijnen als ontbijt. Als lunch en avondeten nam ik eigenlijk altijd een adventure food. Als snacks had ik onder andere salami worstjes, noten en mars bij mij.

Is de route goed aangegeven?

1 van de vragen over de Kungslede waar ik vooraf geen antwoord kon vinden, was hoe de route is aangegeven. Gelukkig bleek al snel dat ik mij zorgen had gemaakt voor niks. Het pad is echt onwijs goed aangegeven en verdwalen kan eigenlijk niet, Alleen het laatste stukje van Salka naar Kebnekaise is iets minder goed aangegeven. Dit komt omdat het niet meer de echte Kungsleden is. De route is aangegeven door middel van rode stippen/aanwijzingen. Eigenlijk iedere 100m zie je wel een rood teken op een boom of een steen.

Af en toe kom je ook grote rode kruizen tegen. Deze geven de winterroute aan en kun je in de zomer beter niet nemen. Deze gaan namelijk soms ook meren over. Kom je dus een kruising tegen, dan moet je de normale rode stippen tegen.

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven. (Bij een aankoop via de links ontvang ik een kleine commissie).

Waar kun je gas kopen?

Van te voren was ik best wel zenuwachtig of ik wel gas zou kunnen kopen. Op meerdere pagina’s las ik namelijk dat dat in september flink moeilijker zou zijn, omdat de voorraad dan op is. Gelukkig zag ik in mijn hostel flesjes staan en kocht ik die. Achteraf niet nodig, want bij het touriststation in Abisko stonden er nog genoeg. Deze waren ook nog eens een stuk goedkoper. Ik ben verder niet veel hutten in geweest, maar in de hut van Kebnekaise heb ik sowieso nog flesjes zien staan. Doe je de route naar Nikkaluokta, dan kun je ook in Kebnekaise halve flesjes gas gratis vinden. Omdat iedereen deze dumpt voor de laatste dag. de gemiddelde prijs voor een gasflesje is een euro of 8/10 onderweg.

verslag van de Kungsleden

Is er genoeg water onderweg te vinden?

Om water hoef je je echt geen zorgen te maken. Eigenlijk kom je iedere paar honderd meter wel een riviertje of een stroompje tegen. Let er wel op dat het water stroomt, dan kun je namelijk niet ziek ervan worden. Het water is echt ontzettend lekker en komt rechtstreekst uit de bergen. Zelf had ik wel een filter bij mij, omdat een paar weken ervoor een aantal huten gesloten waren door een buikgriep virus.

Natuurlijk zijn er nog meer vragen over de Kungsleden te bedenken. Mocht je zelf nog een vraag hebben, stel hem dan gerust hieronder of stuur mij een bericht op Instagram (@hetbackpackleven)

Wil je meer artikelen lezen over Zweden? Neem dan hier een kijkje:

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on