Blog

Dutch Mountain Trail: Mheer naar Maastricht

Dutch Mountain Trail: Mheer naar Maastricht

De Dutch Mountain Trail is één van mijn favoriete routes door Nederland. Laatst liep ik de etappe van Mheer naar Maastricht en ik neem jullie graag mee door deze prachtige, maar ook uitdagende etappe. Met een begin tussen de prachtige glooiende weilanden bij Mheer, naar het pondje bij Eys, een zware beklimming van D’n Observant en eindigend bij het station van Maastricht. Absoluut een aanrader!

DMT

In Nederland heb je meerdere wandelroutes die meerdaags zijn. De meeste gaan over vooral doorgaande paden, maar sinds een paar jaar is er een nieuwe route uitgezet in de heuvels van Limburg. De Dutch Mountain Trail. Deze trail zoekt juist veel de nog onontdekte paden op en zo loop je echt tussen de natuur zonder al te veel mensen tegen te komen. Officieel is de route 101 km en bestaat uit 4 etappes. Je begint in Eygelshoven en eindigt in Maastricht. Beide bij het station. Je kunt deze routes lopen met het boekje die je hier kunt bestellen. Liever met GPS? Dan kan dit ook zeker! Helaas is de route verder niet uitgezet met markeringen.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Starten bij Mheer

De start van deze etappe is net iets buiten Mheer. Vanaf hier duik je meteen een bos in en loop je een geruime tijd over afgelegen paadjes. Het eerste uur was het zo rustig hier dat ik niemand tegen kwam. Dat is ook wel het mooie aan de DMT, je loopt niet over de meest bekende paden. Ongeveer een kwartier nadat je het bos bent ingedoken kom je terecht op een paadje met stenen. Let erop dat je hier lastig kunt wandelen als het al een tijd slecht weer is geweest. Bij mij was het al een paar dagen droog, maar toch nog best vochtig. Heeft het een tijd geregend, dan loop je hier gewoon door een rivier heen.

Vervolgens loop je het bos uit en kom je meer over zandpaden te lopen. Hier is het iets drukker, maar nog steeds super rustig. De route is op dit moment makkelijk en fijn te lopen en ondertussen kun je genieten van hele mooie uitzichten over het glooiende heuvelland. Als je vandaag de hele etappe van Mheer naar Maastricht doet, dan ben je hierna ongeveer op een kwart.

Met het pondje bij Eijsden

Vanaf hier krijg je uitzicht op de doorgaande weg en een klein dorp: Mariadorp. Je loopt langs de rand van het dorp en blijft dus meer in het buitengebied. Vanaf een paadje vlak voor de begraafplaats loop je weer een stuk bos in. Ben je hieruit, dan kom je uiteindelijk in Eijsden terecht. Een stukje van de route voert door de woonwijk, maar dat is zeker niet erg. Via een klein achteraf weggetje loop je vervolgens af op het Kasteel van Eijsden af. Mocht je de tijd hebben, dan is het aan te raden om hier een pauze te houden en een bezoekje te brengen aan het kasteel. Zelf had ik helaas nog weinig tijd, dus heb het overgeslagen. Van te buitenkant zag het er wel heel mooi uit.

Na een stop bij het kasteel is het tijd om richting het pondje te gaan. Let op want met slecht weer en buiten de zomermaanden vaart het pondje niet altijd. Check dit vooral wanneer je gaat, want anders moet je een kilometer of 8 omlopen. Het pondje heeft officieel vaartijden, maar toen ik het de schipper vroeg gaf die aan gewoon regelmatig te gaan als er 1-2 mensen waren. De kosten van het pondje zijn 1,20 en moeten contant betaald worden. De overtocht is in een paar minuten gefixt en aan de andere kant sta je opeens in België.

Hier loop je een geruime tijd langs de waterkant. Je slaat linksaf en toen was de route even onduidelijk. Volgens de GPS moest je rechtdoor, maar daar stond een grote jeep van een natuurorganisatie en omhoog liep er ook een paadje. Uiteindelijk toch voor die voor omhoog gekozen en dat bleek de juiste weg te zijn. Na dit deel vervolg je de route langs de Maas en je loopt een geruime tijd langs de waterkant, maar ook langs een doorgaande weg. Gelukkig is deze weg wel heel rustig. Onderweg steek je wel nog het water een keer over bij de sluis. Daarna is het lange tijd recht toe recht aan. Ik vond dit deel het minste deel van de hele route tot nu toe.

Het laatste stuk naar Maastricht

Gelukkig veranderd de route en loop je linksaf de heuvels in. Vanaf hier kom je op het lastigste deel van de route. Je bent namelijk bezig met de beklimming van D’n Observant. Deze beklimming is niet alleen pittig door de flinke steile klimmetjes, maar hier wandelen niet heel veel mensen, dus de route is behoorlijk dichtbegroeid en daarnaast moet je dit stuk goed je gps in de gaten houden. Het is namelijk echt niet in te schatten welk pad je moet nemen. Onderweg kwam ik ook nog mensen tegen met een boekje en die kwamen er niet helemaal meer uit, dus gelukkig kon ik ze met mijn gps helpen.

Bij het monument van D’n Observant heb je een beetje uitzicht over de Maas en zie je ook wel wat delen van Maastricht, alleen de begroeiing is best wel aanwezig, dus ik had zelf er meer van verwacht. Ik denk dat je onderweg mooiere uitzichten tegenkomt. Na de klim van dit monument loop je voornamelijk berg af. Let er wel op dat je ook een deel over een mountainbike route loopt. Na dit stuk van de route kom je terecht op één van de mooiste plekken van de Dutch Mountain Trail, namelijk de ENCI Groeve. Hier vind je echt een bijzonder stukje Nederland. Het mooie is dat je ook best een stukje door deze groeve loopt, dus neem ook zeker de tijd om hiervan te genieten en foto’s te maken. Daarna is het tijd om het uitzichtpunt over deze groeve te beklimmen. Een flinke trap naar boven. Leuk detail: dit is het eindpunt van het Pieterpad.

Na het uitzichtpunt loop je dwars door het bos via kleine paadjes richting de Maas. Vanaf hier zet je koers richting het station. Dit deel is niet heel spectaculair, maar je hebt dan ook al vele mooie dingen gezien. Je loop eert een flink deel langs de maas, om vervolgens over te steken en een laatste stuk door het centrum van Maastricht te lopen. Daarna zie je je eindpunt al liggen. Het station van Maastricht. You made it!

Mheer naar Maastricht

Parkeren, overnachten en openbaar vervoer

Op te parkeren heb je 2 mogelijkheden. Namelijk in Mheer of in Maastricht. Mheer is maar een klein dorp, dus daar is weinig plaats om te parkeren. Wel kun je daar gewoon gratis in een woonwijk staan, maar dat vind ik zelf nooit zo netjes. Parkeer je liever bij het eindpunt, dan heb je diverse betaalde parkeerplaatsen, maar ook een aantal goedkope of zelfs gratis. Kijk hiervoor naar de verschillende stations in de omgeving. Bijvoorbeeld Noord of Meerssen. Zelf parkeerde ik in Gulpen wegens andere wandelingen.

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven. (Bij een aankoop via de links ontvang ik een kleine commissie).

Om je kamperen is het het beste om een plekje te zoeken in de buurt van Mheer. Camping de Grensheuvel is hier perfect voor. Deze ligt namelijk in Noorbeek en is maar een klein stukje van de route af. Je stopt hierbij net iets eerder met etappe 3 van Gulpen naar Mheer en daardoor wordt de laatste etappe een klein stukje langer. Dit zal in totaal om een kilometer of 2 gaan. De Grensheuvel is super simpel, maar wel netjes en goedkoop. Daarnaast heb je een prachtig uitzicht vanaf je tent.

Wil je met het openbaar vervoer tussen het beginpunt en het eindpunt reizen, dan is dit in Limburg vrij makkelijk. Er is een goed busnetwerk en dus rijdt er ook een directe bus tussen Mheer en Maastricht. Kies hiervoor de bus die richting Gulpen rijdt, maar let op: Er rijdt ook een bus vanaf Maastricht naar Gulpen via Margraten, dus check van te voren even 9292.

Wil je meer artikelen lezen over de Dutch Mountain Trail? Neem dan hier een kijkje:

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on