google.com, pub-2673683196913746, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Blog

De Smokkelroute

Wandeling: de smokkelroute

Naar het buitenland gaan is geweldig, maar niet iedere week mogelijk helaas. Daarom is het ook goed om in eigen land op zoek te gaan naar de mooiste plekjes. Zelf ben ik in voorbereiding op een aantal meerdaagse hikes, zoals bijvoorbeeld de Kungsleden en dus is het goed om veel te gaan wandelen. En waar kun je dat nou beter doen dan in je eigen omgeving? In de buurt van Breda zijn namelijk ook prachtige plekken te vinden. Ik liep laatst de smokkelroute en dat was zeker een aanrader (plus toch nog een portie buitenland!). Iets meer informatie over de smokkelroute.

Om je reis aangenamer te maken heb ik een aantal links voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het boeken van je reis. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vliegticket of busticket? Ook kan het fijn zijn om je overnachting al te boeken. Dat kan via Booking, Agoda of Hostelworld. Wil je een auto huren, dan raad ik dat aan bij SunnyCars te doen.

Achtergrond informatie

Het smokkelpad is gebaseerd op oude Smokkelroutes tussen Nederland en België. Hier waagden mensen hun leven om goederen en mensen de grens over te smokkelen. Helaas ook niet zonder gevaar, want de grens werd flink bewaakt en dus vielen er ook geregeld doden. Het smokkelpad loopt over de Strijbeekse heide, maar ook over het natuurgebied Patersmoer. Dit gebied is lang verboden terrein geweest, maar nu opengesteld voor bezoekers.

Het smokkelpad is dus grotendeels gemaakt naar aanleiding van de smokkelroutes van vroeger. Daarom loop je ook 2 keer de grens over en zal je ook een stuk over Belgisch grondgebied lopen. De route is in totaal ongeveer 8 kilometer. Het is een makkelijk te lopen route met weinig hoogteverschil. Mocht je geïnteresseerd zijn in geschiedenis, dan raad ik aan voldoende tijd te nemen. Er staan namelijk geregeld informatiebordjes die de geschiedenis van dit smokkelpad vertellen.

Startpunt

Omdat deze route een rondje is, kun je in principe bij ieder punt starten. Zelf zou ik aanraden om bij restaurant. Het Smokkelaartje te starten. Hier eindig je dan ook en kun je genieten van een bak koffie of een heerlijk fris drankje na afloop. Bij Het Smokkelaartje vindt je een ruime parkeerplaats en ook is er genoeg plek om je fiets neer te zetten. Vanaf hier loop je in 50 meter naar de route.

Loop vanaf de parkeerplaats naar links en al vrij snel zal je een paaltje zien die de route aangeeft van de smokkelaarsroute. Dit is een teken van een mannetje met een zak op zijn rug met daarbij de vlag van Nederland en België. Over de hele route staan deze paaltjes, dus je hoeft geen GPS mee te nemen.

De Smokkelroute

De route

Nadat je de smokkelroute bent gestart, kom je vrijwel meteen in het bos terecht. Hier loop je door een prachtig stuk natuurgebied met veel heide en wat hoogteverschillen. Ook kom je een paar keer schattige bruggetjes tegen. Al vrij snel kom je vervolgens in België terecht. De grenspaal is niet super duidelijk, maar als je onderweg de informatieborden meeneemt, dan weet je het al snel. De route loopt daarna afwisselend door mooie bossen en langs/over de heide. Met als hoogtepunt een prachtig meer waar je uitzicht op hebt. Uiteraard kom je ook saaie stukken tegen, maar op deze route is dat in de minderheid.

Vlak na het meer kom je op een andere parkeerplaats terecht. Hier zijn de bordjes niet zo goed aangegeven. Kom je vanaf het meer, dan is er een T-splitsing. Hier ga je rechtsaf richting de parkeerplaats. Die loop je helemaal over en vervolgens begint het volgende deel van de route.

Om je reis daarnaast aangenamer te maken vind je op deze en op deze plek twee aanbieders van tours die ik regelmatig gebruik. Als laatste zorg ik er meestal voor dat ik een e-sim regel. Super handig om toch online te blijven. (Bij een aankoop via de links ontvang ik een kleine commissie).

Zelf heb ik de laatste maanden best wat mooie wandeltochten mogen maken in binnen en buitenland en toch staat de smokkelroute ook zeker in mijn top 10. Waarom? Omdat het een hele mooie afwisselende route is, niet al te druk, dichtbij huis en een prima route die niet de hele dag in beslag neemt. Daarnaast is het voor mij te fietsen vanaf Breda. Dat is ook fijn. Tip: Ga ook zeker een keer hierheen aan het einde van de zomer. Dan staat de heide in bloei en is alles nog zeker een stuk mooier!

Wil je meer artikelen lezen over wandelingen? Neem dan hier een kijkje:

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on